Невже ми дійсно під час війни говоримо про сміх? Саме так! Чому ми маємо на це право, і можемо ним користуватися? Саме про це йшлося в ефірі програми «Епідемія доброти» разом з ведучою капеланом Олександрою Андріяшиною. 

Може хтось подумає, що зараз не на часі говорити про гумор та сміх, бо йде жахлива війна, яка кожен день забирає життя наших українців. Все так, але дозвольте з вами не погодитися в одному – гумор завжди на часі. Тому що у нього є декілька важливих функцій:

  1. Терапевтична
  2. Інформаційна
  3. Емоційна
  4. Мотиваційна 

Тобто завдяки саме гумору багато людей мають змогу не зійти з розуму від сильного навантаження та випустити емоційний пар. Також завдяки цьому ми у дуже незвичний спосіб ділимося важливою інформацією. Один одного підбадьорюємо, та ще гумор – це найбезпечніший спосіб, щоб трішки перезавантажитися та допомогти собі під час стресу. На відміну від алкоголю, переїдання та іншого, сміх – це корисний та дієвий засіб.

Так, війна внесла свої корективи до гумору. Він став трішки специфічний, але всі його теперішні прояви знаходять свою аудиторію. До проявів гумору можна віднести: самоіронію, анекдоти, чорний гумор, жарти, меми та інші. 

До речі серед військових дуже розповсюджений саме чорний гумор. Але є місто і для самоіронії та будь-яких жартів, бо вони зазвичай розслабляють напружену обстановку й допомагають людини ставитися до всього простіше та перемагати страх.

Гумор стає в нагоді, коли ви знайомитеся з кимось. Ви можете сказати щось серйозне, об’єктивне і якийсь жарт. Це покаже, що ви людина, яка має почуття гумору і зробить атмосферу більш дружньою та доброзичною. 

Також є місце цікавим гумористичним притчам – приколам з філософським навантаженням. Наприклад, багато хто знає історію про Герасима та Муму, як химерна пані наказала чоловіку втопити його єдиного друга. На цю тему був цікавий мемчик з таким посиланням, що якби поряд було ЗСУ, то сама панянка могла потонути чи навіть Герасим, але собачка точно залишилася б цілою. Це і смішно, і філософськи обіграно про цінності та настрій рабства. 

Дуже стали популярними різні меми. Мабуть Україна займає перше місце по цьому виду гумору. Бо тільки-но стається якась подія, як дуже швидко з’являється велика кількість смішних картинок на цю тему. Наприклад, коли роми вкрали танк, або про собаку Патрона, або щось про трактористів. 

Це добре, оптимістично і це те, що підіймає дух та викликає відчуття спорідненості та єдності. Бо якщо прості хлопці-трактористи змогли обманути ворога – вкрасти танк, то й в інших людей може з’явитися ідея, що можна зробити, щоб зупинити ворога, поки ЗСУ підтягнуться. Також людям дуже подобаються гумор про сім’ю, культуру та про те, що надихає.

Тому можна сказати, що всі ці жарти допомагають нам перемагати, бо в цій боротьбі дуже важливо час від часу розслаблятися у гарному сенсі, трошки відпочивати, оглядатися, видихати, посміхатися і йти далі робити різні гарні речі.

Але треба пам’ятати декілька важливих принципів: по-перше, слід уникати сарказму, бо це гіркий сміх, який має зворотну реакцію, і, по-друге, можна сміятися з кимось, а не над кимось. Бо є велика різниця. Тому потрібно дивитися на реакцію іншої людини, щоб не нашкодити та не завдати болю. 

В кінці програми ведуча підбила підсумки, що жарти – це добре і це на часі, тому закликала кожного поширювати жарти, шукати мемчики та триматися у житті балансу. Бо гумор – це свого роду ліки, які за правильним дозуванням нам дуже допомагають.