У житті кожного з нас існує велика кількість справ, які ми постійно відкладаємо на потім. Думаємо, що встигнемо. Але разом зі справами найчастіше ми відкладаємо на потім і саме життя.

Є таке поняття – синдром відкладеного життя. До цього синдрому схильні практично всі. Адже ми живемо так, немов у нас попереду, щонайменше, ще років двісті. Ми плануємо, мріємо зробити те, чого нам так хочеться, але дуже часто здійснення наших планів і мрій добровільно замикаємо в шафу з красивою табличкою «ПОТІМ». Коли буде це потім, звичайно, ніхто з нас напевне сказати не може, але приблизний час відомий кожному. «Ось влаштуюся на роботу, тоді…» , «ось виростуть діти, тоді…», «ось закінчу цей проект, тоді…» , «ось отримаю премію, тоді…» , «ось закінчиться криза, тоді…» , «ось настане новий рік, тоді… » – я думаю, до цього набору ви можете додати, щонайменше, з десяток своїх фраз.

Якщо ми щось відкладаємо на потім, значить вважаємо, що або це ще встигнемо, або зараз ще не час для цього. Не час міняти роботу, тому що криза. Не час їхати у подорож – поки не заслужили. Не час займатися своїм здоров’ям – ще не достатньо погано себе почуваємо. Не час розважатися – ще не виконані всі тисячі справ на сьогодні. Не час насолоджуватися життям – бо ще не час… Ми живемо так, немов готуємося до справжнього життя, яке, звичайно, ще попереду. Але поки ми з головою занурюємося в цей нескінченний процес підготовки, життя непомітно проходить. І ось з тугою озираємося ми на прожиті роки і розуміємо, що за цією нескінченною метушнею і згадати-то нічого. Життя начебто було, але нічого яскравого в цьому житті не було. І прожили ми не справжнє, а відкладене “на потім” життя. Сумно, правда?

Не відкладайте на потім те, що можна зробити зараз. Вирушайте в походи, відвідуйте нові місця, не уникайте знайомств з новими людьми. Сходіть в кіно чи театр. Стрибніть із парашутом. Зателефонуйте, нарешті, старому другу. Почніть відвідувати секцію рукопашного бою або бальних танців. Почніть читати книгу, на яку ніколи не мали часу!

Життя це захоплююча подорож з незмінним результатом. Так може, варто її прожити, а не пропустити повз себе?

Синдром отложеной жизни – це стан коли людина живе думками про майбутнє, колись я буду успішний , в майбутньому у мене буде краща зарплата, гарніший і кращий!

Бажати цього не погано, але зациклення на цьому в убіток теперішньому

Є маленький тест для самооцінки і визначення симптомів даного синдрому. Відповідайте на дані запитання «так» або «ні», а в кінці потрібно буде підрахувати кількість стверджувальних відповідей «так».

  1. Більшість з того, що я роблю тепер знадобиться мені тільки у майбутньому.
  2. Сьогоднішнім днем живуть тільки легковажні люди.
  3. Якщо життя справедливе, то за сьогоднішні неприємності і труднощі я буду нагороджений у майбутньому.
  4. Коли ситуація змінить, то можна буде дозволити собі більше.
  5. Якщо б не близькі люди, то моє життя склалося б інакше.
  6. Скромність і бідність прикрашає людину.
  7. Життя дорогої для мене людини більш зрозуміле і близьке для мене ніж моє власне життя
  8. Моя самооцінка часто залежить від того, що про мене думають мої близькі.
  9. Мені важко сказати, чого мені хочеться прямо зараз.
  10. Хороші батьки жертвують своїми радощами і задоволенням поки діти не виросли

Якщо у вас нараховується більше шести «так», то у вас повищена форма цього синдрому і вам потрібна консультація у християнського психолога. Можливо у вас є внутрішнє блокування саморозвитку і успішного життя.

Як позбутися синдрому відкладеного життя?

  1. Не відкладати (відпочинок, гроші, радощі, задоволення на потім)
  2. Визнання даної проблеми (я не буду займатися спортом і скидати вагу, бо щоб піти в спортзал потрібно платити, коли будуть гроші тоді й піду. Не поступаю вчитися, бо навчання дороге, коли зароблю тоді й піду). Людина схильна шукати оправдання.
  3. Навчіться нагороджувати себе потрохи (здали добре екзамен – купіть собі шоколадку за 5грн. – це буде привчати вас виходити із синдрому відкладеного життя)
  4. Лінь являється причиною страху і призводить до цього синдрому. Потрібно боротися з лінню і робити маленькі кроки, щоб змінити себе.
  5. Захотів нової ручки чи носків? Піди і купи. Не відкладай на потім і не затягуй.
  6. Не відкладай на завтра те, що можна зробити сьогодні.

В Біблії є написані такі слова мудрим Соломоном:

"Я проходив край поля людини лінивої, та край виноградника недоумкуватого, і ось все воно позаростало терням, будяками покрита поверхня його, камінний же мур його був поруйнований... І бачив я те, і увагу звернув, і взяв я поуку собі: Ще трохи поспати, подрімати ще трохи, руки трохи зложити, щоб полежати, і приходить, немов мандрівник, незаможність твоя, і нужда твоя, як озброєний муж!..."