«Сім'я - це двоє, не включаючи дітей», - так сказав один мій віруючий знайомий. Інша відома радіоведуча довгий час цікавилася як вижити в сім'ї. Зберемо їх разом і дізнаємося, що взагалі відбувається з людиною, коли в її паспорті з'являється синій штамп. Про це йшлося у програмі «Practical Bible» з ведучим - Дмитром Ігнатенко та експертом - Андрієм Барило.

Коли мова заходить про сім'ю, потрібно відразу розуміти, про кого саме говориться. Хто є родичем, а хто безпосередньо сім'єю? Адже деякі люди плутаються в цьому питанні. Якщо людина в шлюбі, тоді до категорії родичів відносяться батьки, брати та сестри, бабусі та дідусі, дядьки й тітки та вся інша рідня. А ось сім'єю для одруженої людини стають дружина, якщо це чоловік і чоловік, якщо це жінка. І, звичайно ж, їх спільні неповнолітні діти.

Чоловік, дружина і їхні діти - це найкраща модель сім'ї. Безумовно, суспільство намагається по-своєму інтерпретувати та експериментувати в цьому питанні, але такий порядок придумав Господь ще до гріхопадіння. А вже після відступу, гріх почав міняти суспільство.

У Старому Завіті ми читаємо про багатоженство. Чим це було виправдано на той час? По-перше, потрібно було наповнювати землю людьми. І, по-друге, воно розв’язувало питання виживання та безпеки жінок. Річ у тім, що в той час чоловік був єдиним утримувачем та захисником в сім'ї. Раніше, якщо жінка втрачала годувальника, на неї чекала голодна смерть. Тому можна сказати, що це було потуранням Тори, виключно, щоб люди виживали. Але потім ситуація стала змінюватися, і Бог заборонив мати чоловікові більше ніж одну дружину.

У Новому Завіті питанню сім'ї приділено багато уваги. Цікаво, що чудеса, які Ісус почав творити на землі почалися саме на шлюбі в Кані Галілейській, куди запросили Христа. Також Новий Завіт нас вчить, щоб уникнути розпусти та розбещеності, нехай кожен чоловік має (одну) дружину.

Секрети успішного шлюбу:

  1. Найміцніший шлюб побудований на Божому порядку, який говорить, що Христос голова церкви, чоловік голова дружини, а дружина голова дітей. На жаль, людина намагається все змінити. Дружини намагаються зайняти місце чоловіка, діти - управляти своїми батьками. Але так не повинно бути.
  2. Чоловік та дружина повинні відліпитися від своїх батьків. Тільки тоді вони зможуть створити по-справжньому успішну та згуртовану сім'ю. Але проблема деяких батьків в тому, що вони не відпускають дітей від себе.
  3. Кожен повинен намагатися бути щирим у своїх можливостях та потребах. Чоловік та дружина повинні надавати один одному багато підтримки, проявляти поблажливість і бути чесними. Адже сім'я будується на взаєминах.
  4. Бувають моменти, коли потрібно приймати спільне рішення, а всередині сім'ї немає єдності. Де жити? Де працювати? Чим займатися? Що робити? У таких випадках чоловікові потрібно гарненько помолитися і послухати, що каже Бог, і тільки тоді приймати рішення.

В кінці передачі ведучий підбив підсумок, як Христос чинив зі своєю церквою, так і чоловік повинен обходитися зі своєю дружиною. Це найбільш правильні відносини.