Одна жінка покликала пастора додому, щоб він поговорив  з чоловіком, який хотів з нею розлучатися. Бесіда була довгою. Дві години пастор пояснював наскільки це не добре, але чоловік не поступився своїм рішенням. Наостанок пастор сказав: я вже буду йти, але прочитаю тобі одне місце з Біблії:

Тішся, юначе, своїм молодецтвом, а серце твоє нехай буде веселе за днів молодощів твоїх! І ходи ти дорогами серця свого й видінням очей своїх, але знай, що за все це впровадить тебе Бог до суду!(Екл.11:9)

І тоді цей чоловік відповів: не йдіть, я все зрозумів. І він там розкаявся у всіх своїх намірах.

Потім пастир свідчив: я дві години його благав не робити цього…, а один вірш з Біблії все змінив. Мої слова – ніщо, якими б розумними вони не були, у порівнянні зі Словом Божим.

Як Слово Боже впливає на моє життя? У чому сила Слова Божого?

Бо Боже Слово живе та діяльне, гостріше від усякого меча обосічного, проходить воно аж до поділу душі й духа, суглобів та мозків, і спосібне судити думки та наміри серця. (Євр.4:12)

У цій історії ми побачили як Слово судило думки і наміри серця того чоловіка, наскільки воно живе і діяльне. Так само і нас воно докоряє і судить.

Писання незалежне і нелицемірне, не підлаштовується під людей, як ми інколи: цьому скажу, що він помиляється і грішить, а цьому ні, бо він такий впливовий, і мені це ще може пригодитися, а я зараз буду тут з ним відносини псувати. Воно докоряє, відкриває, наставляє – усіх, без винятку. Можливо, тому й так не хочеться читати Біблію, бо вона відкриває наші недоліки, говорить нам правду, хто ми є насправді.  Саме Слово Боже нас вчить і настановляє як жити, Воно як гід чи проводир життя, як хліб на кожен день.

Ми можемо дати людині рибу і вона не буде голодною цілий день, а можемо дати вудочку і навчити ловити рибу і вона не буде голодною все життя. Ми сьогодні до вас приїхали, щоб вас підтримати і ви будете під натхненням цілий день. А що завтра? Тому ми хочемо вказати вам на силу Слова Божого і наголосити на важливості Його застосування і тоді ви будете під натхненням Слова усе життя. Не будете голодні, але наповнені Словом Життя.

Бо я не соромлюсь Євангелії, бож вона сила Божа на спасіння кожному, хто вірує, перше ж юдеєві, а потім гелленові. (Рим.1:16)

Тому в чому сила Слова Божого? Як Воно впливає на наше життя?

Біблія впливає на духовне народження та ріст.

  • бо народжені ви не з тлінного насіння, але з нетлінного, Словом Божим живим та тривалим. (1Петр.1:23)

Наше народження згори залежить не від сильного проповідника, не від душевної пісні чи зворушливої історії, але від роботи в нас Духа Святого «Словом Божим живим та тривалим».

  • і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння (1Петр.2:2)

Новонародженим дітям необхідне споживання молока для росту і життя – новонародженим християнам, які стали дітьми Божими, необхідне споживання Слова Божого для духовного росту і життя. (Ів.1:12) «Не хлібом самим буде жити людина, але кожним Словом Божим!» (Лук.4:4) Для дітей дуже важливе правильне харчування, так і для нас дуже важливе правильне духовне харчування. Можна просто читати Біблію, щоб знати історії і притчі або ж для галочки, а можна читати і проникатися Словом для того, щоб пізнати Автора Біблії - Отця Господа нашого, Ісуса Христа, Його характер, волю і ціль для нашого життя. І від цього моє життя буде змінюватися, мій характер удосконалюватися, віра рости, любов ряснішати. Дух Святий через Біблію буде перемінювати мене в образ Христа. Ось вона – сила Євангелії.

  • Тож віра від слухання, а слухання через Слово Христове.(Рим.10:17)

Ми спасаємося вірою (Еф.2:8-9) і без віри Богу догодити не можливо (Єв.11:6), а віра ця зростає і будується від слухання Слова Божого. Тобто без Слова не буде віри, а без віри не буде спасіння. Тому чи потрібно читати Біблію і уважно слухати кожного проповідника? Так, бо вони читають Слово Боже, через яке росте моя віра, через яку я спасаюся. «Тож пильнуйте, як слухаєте! Бо хто має, то дасться йому, хто ж не має, забереться від нього і те, що, здається йому, ніби має.»(Лук.8:18) Тому, якщо я нехтую чи недооцінюю Біблію, то я сам собі приписую вирок… «Це ж написано, щоб ви ввірували, що Ісус є Христос, Божий Син…» (Iван.20:31) Читайте Біблію, щоб вам виростати на спасіння.(1Пет.2:2)

  • Усе Писання Богом натхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова. (2Тим.3:16,17)

Ось вона сила Писання: робить нас досконалими і до всякого дорого діла готовими через навчання, докір, направу та виховання в праведності. Я думав, що докоряти і вчити людей ?

Якщо я не дозволяю Слову мене докоряти і навчати, бо «розумний і знаю як жити», то я не стану досконалим, а написано: «Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!»(Матв.5:48). Я не можу стати досконалим сам, але Слово Боже може мене зробити таким, за однією умовою, якщо я дозволю Йому це зробити. «Бо Боже Слово живе та діяльне…»

  • Освяти Ти їх правдою! Твоє слово то правда. (Iван.17:17)

Бог освячує нас Своєю правдою, яка є Слово. Наше освячення залежить від міри наповнення і сприйняття Слова Божого. Якщо в мені немає Слова і Воно не живе в мені, то в мене немає процесу освячення.

«І не ввійде до нього ніщо нечисте» (Об.21:27) – без освячення не увійдеш, а без Слова не освятишся… «Пильнуйте про мир зо всіма, і про святість, без якої ніхто не побачить Господа.» (Євр.12:14)

«бо написано: Будьте святі, Я бо святий!» (1Петр.1:16) - Я не можу стати святим сам. Але через Слово Боже і дію в мені Духа Святого моє серце змінюється з кам’яного на плотяне, а розум перемінюється і обновлюється. Ось вона сила Божа у Його Слові. «так буде і Слово Моє, що виходить із уст Моїх: порожнім до Мене воно не вертається, але зробить, що Я пожадав, і буде мати поводження в тому, на що Я його посилав!» (Iс.55:11)

«… Дам Закона Свого в середину їхню, і на їхньому серці його напишу, і Я стану їм Богом, вони ж Мені будуть народом!» (Єр.31:33). У народа Божого Закон написаний у серцях їхніх, якщо в мені немає Слова, якщо я не наповняю себе Ним, то запитання: чи вхожу я в число народу Божого?

Я просто поважаю Біблію, як мудру книгу порад  чи я живу Нею, як інструктажем чи гідом мого життя, чи підкоряю я свою волю і бажання Їй, як авторитетному Слову Божому? «а вони поламали Мого заповіта, і Я їх відкинув, говорить Господь!» Чим вони поламали? Тим що відкинули Закон, тому й Бог їх відкинув. Ми зараз у Новому заповіті, не відкидайте, щоб і вас не було відкинуто, «Бо коли Бог природних галузок не пожалував, то Він і тебе не пожалує!»(Рим.11:21) «…Я шаную тих, хто шанує Мене, а ті, хто зневажає Мене, будуть зневажені!» (1Сам.2:20) Коли я зневажаю книгу, тоді я зневажаю автора цієї книги.

Тому, будемо читати Біблію і наповняти себе цим скарбом!