Немає нічого небезпечнішого в суспільстві, ніж людина без характеру.


Тут зібрано найдобірніше з випуску програми Епідемія доброти, що був присвячений темі характери: Як себе вдосконалювати? З ким себе порівнювати? Як приймати критику?

Характер – це набір певних рис, які проводять нас до певного успіху та результату (доброго  чи не дуже), а також допомагають чи навпаки – заважають нам поширювати епідемію доброти. 

Характер починає формування ще у дитинстві та залежить від декількох факторів:

  • від особливості та унікальності самої дитини, як особистості;
  • від батьків та ближнього оточення;
  • від прикладу та вибору людини, яка у процесі дорослішання, вибирає на кого вона хоче бути схожою.

Характер також відрізняється за своєю силою:

  • Є люди, про яких ми кажемо, що вони мають  сильний, вольовий характер. Тобто вони швидко приймають рішення, дотримуються свого слова, вибору та пріоритетів, а також міцно, потужно, впевнено, відстоюють свої погляди та переконання.
  • І є люди, яких ми називаємо слабохарактерними. Вони піддаються під вплив ззовні та можуть щось зробити «за компанію»: вживати алкоголь або сигарки, прогулювати уроки або запізнюватися на роботу – тобто мають звички, про які кажуть, що не їй хватає сили волі. 
  • Звісно, якщо у когось слабкий характер, можна себе цим виправдовувати, але також можна замислитися та почати формувати в собі сильний характер та певні риси.
  • Сильні риси – це довіра, щедрість, милосердя, лагідність, оптимізм, ввічливість, витримка, вміння прощати, вміння слухати, життєрадісність, мудрість, почуття гумору, креативність, доброта та інше. 
  • Негативні риси характеру – це заздрість, злість, байдужість, жорстокість, егоїзм, безвідповідальність, брехня, лицемірство, нахабство, грубість, неорганізованість та інше.

Але бувають випадки, коли сильна людина поводиться дивно та демонструє негативну поведінку. Причиною цьому може бути стрес, брак сну, їжі, проблеми, які мають затяжний характер, страх, негативне оточення. 

Як допомогти собі або хорошій людині, яка опинилася у такому стані? 

Шукати внутрішні та зовнішні ресурси, щоб допомогти. Налагодити стосунки з рідними, знайти психолога, який вислухає, проаналізує та допоможе побачити шляхи для виходу з цього стану. 

Навчитися не брати всередину чужий негатив, а краще передавати проблеми, страхи та переживання Господу.

Якщо відчувається негативний прояв характеру, потрібно зрозуміти це, усвідомити та почати у собі контролювати, але, якщо це відбувається в інших людях - трошки ставити бар’єри. 

Пам’ятайте, що тільки люди з сильним характером долають певні перешкоди, складності, важкі періоди, обставини та роблять неймовірні та потужні речі. Але у таких людей – є одна Ахіллесова п’ята. Вони можуть стати занадто «товстокорими» та нечутливими до потреб інших, до обставин, які здаються їй не такими важливими та страшними. Тому, розвиваючи свій характер, будьте дуже обережними, щоб не перестаратися і не накоїти біді - собі та своєму оточенню.