Що таке Адвент? Три непорушні Божі обіцянки з трьох текстів книги Буття! Розглядали цю тему в програмі «Сторінками Біблії» з ведучим, пастором Сергієм Накулом.

З латині слово «Адвент» перекладається як «пришестя або прихід». Якщо казати про визначення, то Адвент – це період церковного року, який в цьому році розпочався 27 листопада та завершився 24 грудня. Тобто напередодні Різдва, коли ми вже з більшістю християн світу святкували день народження нашого Господа та Спасителя Ісуса Христа. Завдяки цьому періоду церковного року, ми концентрували нашу увагу та читали біблійні тексти стосовно першого та другого приходу Ісуса Христа. 

Обіцянка № 1 записана у Книзі Буття 3:15 «Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п'яту».

Цей вірш ще Отці Церкви називали «Першим Євангелієм». Бо в ньому написана перша обіцянка про Спасителя Ісуса Христа. І означає, що без Бога ми не можемо оголосити війну злу, бо ми всі вже народжуємося з цим корінням злого. Тому війну зі злом з самого початку оголошує Господь Бог. І навіть, якщо зараз йде духовна війна, ми повинні розуміти, що сатана – древній змій вже отримав поразку. 

В Біблії написано, що Він буде царювати до тих пір, поки «не покладе усіх своїх ворогів під ноги Свої». Коли ми кажемо, що добро переможе зло, ми повинні розуміти, що таке добро і що таке зло. Давайте забіжимо наперед і згадаємо про Давида та Голіафа. Давид був не професійним воїном, звичайним хлопцем, але він поцілив камінцем своєї пращі в голову Голіафа, після чого відтяв йому голову. Ми бачимо, як здійснюється Божа обітниця.   

В 9-му розділі Книзі Буття ми бачимо прояви зла та гріха в людстві. В результаті чого Бог знищує людство водами потопу. В цьому Його справедливість щодо гріха і милосердя – бо Він рятує Ноя та його родину. І далі ми читаємо вже про Божий Завіт з Ноєм, який Бог уклав, коли потоп був завершений. 

Обіцянка № 2 записана у Книзі Буття 9:9 «Я, ось Свого заповіта укладаю, Я з вами та з вашим потомством по вас». 

Бог обіцяє, що буде підтримувати та піклуватися про все творіння і навіть про майбутні народи. Це важливо, тому що в одному з цих народів і з’явиться насіння тієї жінки, яка народить Спасителя – Ісуса Христа. 

Далі в Буття розповідається історія про Вавилонську вежу, яка показує, що сини людські намагалися дістатися небес та ще й побудувати небеса на землі. Бо згідно з пророчими текстами Божий сад знаходився на горі, а Вавилонська вежа була копією Едемського раю з садом на горі. Вони це робили, щоб доказати, що вони здатні й самі впоратися без Бога. 

Господь був змушений змішати язики, і тим самим показати, щоб люди схаменулися і подивилися, хто вони є і на кого покладають надію. А вже в історії про Вифлеємський хлів ми бачимо, що в Сині Божому – в Ісусі Христі, небеса сходять на землю.  

У 12-му розділі Книзі Буття ми бачимо, що Бог обирає людину – Авраама, з якою укладає Заповіт. Не людина шукала десь Господа, а навпаки – Він обирає.

Обіцянка № 3 записана у цій же Книзі у 12:1-3 «І промовив Господь до Аврама: Вийди зо своєї землі, і від родини своєї, і з дому батька свого до Краю, який Я тобі покажу. І народом великим тебе Я вчиню, і поблагословлю Я тебе, і звеличу ймення твоє, і будеш ти благословенням. І поблагословлю, хто тебе благословить, хто ж тебе проклинає, того прокляну. І благословляться в тобі всі племена землі!»

Чому це важливо? Тому що цим нащадком є Господь Ісус Христос. Написано це, щоб ми могли отримати благословення Авраамове в Ісусі Христі. 

В кінці програми ведучий підбив підсумок, що коли ми читаємо ці тексти з Біблії, ми все глибше і глибше розуміємо Божу любов та великий план порятунку для всього людства.