Що робити, якщо зрозумів нову реальність? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Одна дівчина днями сказала: «Мені стало погано, коли я усвідомила нову реальність. Де я перебуваю? Що відбувається? І що взагалі сталося?» У цієї дівчини вже прийшло усвідомлення. Але є багато людей, які тільки на шляху до цього.

Майже всі люди в нашій країні пройшли або проходять через певні стадії.

Перша стадія – найсильніший викид адреналіну. Люди боялися за своє життя, життя близьких, дітей, майно. Вони діяли швидко, на межі своїх можливостей. Багато дій, рішень були тут і зараз. На той момент – це були правильні рішення, бо треба було забезпечити безпеку та зберегти психіку.

Друга стадія наступала, коли люди вибиралися у безпечне місце. Там у багатьох наставала апатія, під час якої нічого не хотілося робити.

Під час третьої стадії включалися захисні реакції. У кожної людини це свої реакції:

  1. Хтось багато спав;
  2. Хтось багато гуляв, але при цьому знаходився у якійсь прострації;
  3. У когось були сплески працездатності та активної діяльності;
  4. У когось виникла агресивність, нервозність, тривожність. Люди стали багато сваритися, кричати, скандалити, з'ясовувати стосунки;
  5. Хтось став заїдати свій стрес.

Якоїсь миті всі ці дії допомогли кожному з нас пережити сильний стрес. (Добре, коли ми знаємо свої слабкі сторони, тоді можемо з ними впоратися. Гірше, коли ми їх заперечуємо або докоряємо собі, тим самим лише додаємо новий стрес).

Четверта стадія – усвідомлення нової реальності. Усвідомлення ділиться на кілька етапів:

  1. Заперечення - спочатку здається, що цього може бути. Війна у 21 столітті! Та ви що! Як це вбивають людей? Зараз нагорі домовляться і все скінчиться.
  2. Прийняття - після закінчення певної кількості днів вже ні в кого не залишається ілюзій про те, що відбувається.
  3. Усвідомлення. Коли людина приймає нову реальність, приходить доросла свідомість. Немає і не буде старого життя. Потрібно вчитися жити у нових реаліях.

Що робити, якщо зрозумів нову реальність?

  • Насамперед слід заспокоїтися та відновити свої ресурси.
  • Скласти чіткий план. Адже коли відбуваються хаотичні дії, ми даремно витрачаємо свої ресурси та не може прийняти рішення.
  • Розбити план на підпункти.
  • Входити у нове життя маленькими кроками.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, що нова реальність вже настала. Її наслідки позначатимуться на всіх наших діях, рішеннях, пріоритетах, цінностях. Звичайно ж, у людей буде спокуса не брати на себе відповідальність за своє нове життя і скотитися у злість, заперечення, заздрість, агресію. Але все це не зробить нас сильнішими та щасливішими. Тому чим швидше ми пройдемо всі стадії та усвідомимо, тим ефективнішим, продуктивнішим та щасливішим ми будемо.