Що робити, якщо знаходишся в стані невизначеності? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Стан невизначеності настає тоді, коли людина, опинившись в стресовій ситуації, розуміє, що не натренована знаходити шляхи виходу та самостійно розв’язувати проблеми. Скоріше за все їй по життю хтось постійно допомагав. Приходив і розв’язував всі питання: давав гроші, допомагав з роботою та інше. Тому така людина звикла займати позицію жертви. Вона знаходиться у такому стані, що нібито не відповідальна за своє життя. А коли виникають проблеми, їй здається що її кинули, бо нікому допомогти. 

Стан невизначеності та стан «Не бачу виходу» свідчить про наступне:

Я не готовий привести себе у стан відповідальної, дорослої людини.

Я не готовий звернутися до когось за допомогою і чекаю, що хтось сам здогадається.

Я знаходжусь у паніці або в постійній метушні. 

Що робити в такому випадку? 

Збагнути, нарешті, що ви – доросла людина.

Зрозуміти, що приймати та звертатися за допомогою – це нормально.

Щоб прийшла визначеність треба знайти час для себе та побути у спокійному стані, щоб подумати та отямитися від того, що відбулося.

Сьогодні в нинішніх реаліях – де б ви не знаходилися, в якій країні не були, в яких скрутних обставинах не опинилися – є люди, які спроможні вам допомогти. Але так склалося в нашій культурі, що нам дуже тяжко приймати сторонню допомогу. Люди думають, що краще вони будуть помирати з голоду, ніж приймуть поміч. Бо що ж тоді про мене подумають інші люди.

І тут виникає дві проблеми.

З одного боку, погано, коли людина все бере на себе. Тому що зараз не той час, щоб храбритися та брати на себе всі тяготи. Багато людей опинилися у новій реальності. Вони живуть у чужому місті, з іншою культурою, язиком, законами та іншим. І є люди, які готові їх підтримати та допомогти. 

А з іншого боку, позиція жертви, коли людина взагалі не хоче брати ні за що відповідальність, бо вона всього боїться. 

З цими крайнощами треба якнайшвидше попрощатися. Бо доросла людина бере на себе відповідальність, а також готова приймати сторонню допомогу. 

Поради, як собі допомогти?

Зробіть «фото аналіз» своїх проблем, можливостей, ступень загроз та переваг. Вам треба зрозуміти, що є різні виходи, а також їх плюси та мінуси. Цей прийом поможе вам зануритися у думки та побачити, які є можливості. Завдяки цьому ви можете зробити карту дій.

Моліться, бо в Бозі завжди є вихід. Ісус Христос – був виходом для всього людства. Він знає, як допомогти кожній людини. 

В кінці програми ведуча побажала всім людям якомога скоріше вийти зі стану невідомості та взяти відповідальність за своє життя та життя своїх дітей.