Що робити, якщо потрібно змінюватися, але не хочеться? Якщо дуже важко, але потрібно це робити? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Сьогодні багато людей переживають такі моменти у житті, які при вільній волі, ніколи б не переживали. Якби у них запитали: «Чи ви б хотіли жити у під час таких змін? Ви зголосилися б ось так кардинально змінити своє життя?» Напевно, 99,99% відповіли б – ні. Але так повернулося життя, що багато людей опинилися перед вибором без вибору. І ці зміни – хочемо ми їх або ні – вони приходять, продовжуються, і тому як раніше, вже ніколи не буде. 

Багатьом дуже складно змінюватися. Деякі й досі знаходяться у стані усвідомленого невір’я. До того, зараз людей накриває друга хвиля розпачу й усвідомлення того, що швидко все не закінчиться. Що все більше і більше українців ніколи не зможуть повернутися до свого будинку, доторкнутися до своєї історії – бо школа, робота, театр, до якого вони ходили – все зруйновано. 

Тому їм потрібно змінюватися не тільки фізично, але й душевно та емоційно. Змінювати мислення, звички, ментальність та інше. Робити те, про що 4 місяці тому, навіть не думали. Але йде війна, і українцям потрібно адаптуватися до нової реальності, до нових викликів. 

Багато людей до них не готові. У них виникають різні внутрішні конфлікти. Їм треба починати життя з самого початку. Вчити новий язик. Розв’язувати проблеми з житлом, дитячим садком, школою та інше. Це дуже важко. Але хочемо ми чи ні, але ми повинні їх здолати. 

Як допомогти собі робити ці вибори, максимально знизивши навантаження? 

  1. Потрібно зрозуміти, що поповнює ваш внутрішній ресурс. На які цінності ви до цього опиралися. Як раніше ви робили свої вибори, і завдяки яким опорам в житті ваші вибори були правильними. 
  2. Усвідомити, що ви – доросла людина. Не дитина, яка приймає емоційні рішення. А доросла, яка може все зважати та взяти відповідальність за своє майбутнє та майбутнє своїх рідних. Бо саме доросла людина може подумати, де вона буде через рік, два, п’ять і побачити перспективи, до яких потрібно йти, щоб потім прийти до себе та відновитися. 
  3. Подумати, що вас мотивує та спонукає до дій. Можливо є якась мрія, ціль, проєкт. Так, ви зараз не в таких умовах, як були раніше. Але подивиться навкруги. Може саме зараз час для цього. А люди з інших країн готові вам допомогти. 
  4. Згадайте, що нелегко було завжди. Навіть до війни ми стикалися з серйозними викликами. Але тоді ми їх приймати, значить і сьогодні ми все зможемо. 
  5. В кожному з нас є покликання, місія на цій землі. Вона може виповнитися у будь-якому місті та країні. Головне знати про неї та не боятися йти. 
  6. Можливо прийшов час придбати нові навички та знання та діяти. 
  7. Думайте, що ви зараз можете зробити. Не жалійтеся, не жалкуйте за минулим, а краще думайте про теперішній день. Для того, щоб ваш сьогоднішній вибір міг допомогти вам, вашій родині та країні. 
  8. Вам потрібно місце для усамітнення, де ви зможете провести час наодинці з собою: подумати, помолитися, усвідомити та прийняти рішення.

В кінці програми ведуча зробила висновок: «В Біблії написано: «Роби все, що може рука твоя». Ми не знаємо, що буде завтра. Але кожен день ми можемо щось зробити, що буде всиляти в нас впевненість, давати нам підбадьорення, робити нас краще в середині. Так, ці виклики дуже складні, але якщо ви опираєтеся на свої цінності, то ви все зможете».