Що робити, якщо у дитини стрес, який виражається у фізичних хворобах? Як стрес батьків впливає на дітей? Як знизити рівень стресу у дітей та захистити їх від впливу руйнівних подій, обставин, відносин, які викликають цей стрес? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Війна та вимушене переселення дуже вплинуло на дітей. Батьки бачать, як їх нащадки переживають велике навантаження та стрес, який дуже негативно на них відбивається. Хтось з дітей на цьому ґрунті змінив харчові звички, у когось похитнулося здоров’я, з'явилася сильна нервозність, агресія, непослух та бунт. 

Додаткові фактори, посилюють стрес у дитини (окрім того, що в нашій країні війна):

  • Втрата основ та стабільності у вигляді звичних речей. У мирний час у дитини було своє  оточення: друзі, однокласники, сусіди, родичі та було розуміння, що робити і як робити. Можливо була своя кімната у квартирі, і це давало їй певну опору. 
  • Діти й так переживають невизначеність. Не знають, що буде у майбутньому, ким вони стануть. А війна додає ще більше запитань.   
  • Завдяки впливу соцмереж та прикладу успішних підлітків, дитина мала якесь своє уявлення про світ та ідеалів, до яких вона прагнула і на які спиралася. (Ми зараз не кажемо, добрі вони були чи ні). Вони були, а зараз їх не має.
  • Батьки відповідають за своїх нащадків. Найбільша на сьогодні трагедія для дитини – це втрата. І не тільки фізична, але й коли дорослі почуваються безпорадними та не можуть захистити свою малечу. Коли батьки хворі, коли емоційно та психічно не стабільні. Це вибиває дитину із колії. Вона втрачає себе та переживає новий й новий стрес. 

Тому найперша порада батькам – попіклуйтеся про себе! Не нехтуйте собою! Знайдіть точку опори! Хтось може сказати, що головне, щоб діти були живі та здорові. Так, це важливо, але якщо казати в контексті потреб дитини, завдяки чому в неї все буде добре, то це завдяки живим та здоровим батькам. 

Безперечно, зараз йде війна, є й будуть втрати. Безперечно, що дорослі постійно переживають стрес. Але для спокою ваших дітей, щоб вони якнайшвидше відновилися після травм пов’язаних з війною, насамперед їм потрібні спокійні, стійкі, впевнені та стабільні  батьки.

Що робити, щоб дитина вийшла зі стану стресу або хоча б його мінімізувати? 

  1. Оточить дитину звичними речами або дати те, що буде її ідентифікувати з родиною або звичним життям. Якщо є можливість, передайте або придбайте ті речі, які у дитини асоціюються з її мирним життям у себе вдома.
  2. Обов’язково давайте дитині змогу займатися улюбленою справою. Не треба її надмірно занурювати у навчання. Це може загнати дитину у додатковий стрес. Краще допоможіть їй на новому місті знайти кружки або заходи, щоб вона мала змогу сформувати нове оточення зі звичною для неї культурою. Щоб через діяльність дитина могла себе впізнавати. 
  3. Перестаньте при дитині обговорювати всі жахи війни. Дітлахи не повинні це чути. Не перекладайте на них свій стан та ситуацію, бо дитяча психіка цього не витримає.
  4. Також дітям дуже потрібні обійми, слова любові та час проведений разом. Приготуйте її улюблену страву. Погуляйте, поспілкуйтеся, щось зробіть. Залучайте  дитину до її звичайного життя та обов’язково проводьте більше часу на свіжому повітрі. 

В кінці програми ведуча побажала всім батькам, якомога скоріше чесно відповісти собі на питання: «Що я можу зробити, щоб у новій реальності бути підтримкою для себе і своїх дітей?» І робити це.