Іноді бракує слів, щоб описати стан людини, яку зрадили. І це не завжди зрада чоловіка або дружини. Це може бути зрада батьків, дітей, братів та сестер, навіть друзів. Говорили про це у програмі «Що робити, якщо…» з ведучою психологом Тетяною Писаренко. 

Багато людей хоча б раз у житті переживали зраду. І чим ближче до серця був кривдник, тим сильніше болить після його рани. Багато хто каже, що зрада дуже впливає на самооцінку. Після неї людина почувається неважливою, знеціненою та ображеною. Тому перше, що треба зробити після образи – виправити та підняти собі самооцінку. 

На жаль, в нашому суспільстві люди живуть неправильним установкам та сприймають інших за тим, що ті мають. Наприклад, якщо жінка має чоловіка, то вона - молодець, а якщо не втримала сім’ю від розлучення – то погана дружина і не важливо, що чоловік їй зраджував. 

Або якщо батьки більше люблять одну дитину і для неї лише стараються, а іншу ображають, то оточуючі можуть подумати, що можливо з недолюбленою дитиною не все так добре, і вона сама у всьому винна. Таких прикладів може бути дуже багато, адже людина переживає зраду не тільки у родині, а й з друзями, на роботі та будь-де. 

Що робити, якщо тебе зрадили? 

Порада № 1. Є різні ситуації та випадки, тому кожну з них треба обговорювати окремо. В одному випадку краще пробачити, а в іншому – піти. Тому краще розглянути ситуацію та прислухатися до свого серця.

Порада № 2. Не бути категоричними у своїх висновках.

Порада № 3. Поставьте себе на місці тієї людини та подумайте, як би ви хотіли, щоб з вами вчинили? Ми всі не ідеальні, всі оступаємося і потребуємо прощення. А можливо та людина вже кається у скоєному і чекає на примирення. 

Порада № 4. Є випадки, коли людину зрадили, але вона відчуває себе відповідальною за те, що проти неї зробили. Це комплекс жертви. А буває, що людина занадто себе звеличує і не помічає поряд з собою інших людей. Тому порада така – проаналізуйте ваші відносини з вашим кривдником. Чи здорові вони були? Чи все було правильно?

Порада № 5. Після образи, звісно, що вам погано, але не давайте емоціям брати гору над вами (хоча і проживати їх важливо). Краще спочатку заспокоїтися: візьміть паузу, щоб все добре обдумати без гарячої голови, а вже потім приймайте рішення щодо вашого майбутнього. 

Як жити зі зрадою?

  • Якщо людина, яку образили, буде постійно концентрувати увагу саме на тій конкретній обставині, зациклюється на цьому, то всесвіт для неї перестане існувати. Тому, щоб пережити зраду, найкраще для людини різносторонньо розвиватися та мати спілкування з різними людьми. Тоді їй буде на що спертися, і вона легше переживе зраду.  
  • Не мститися. А краще продовжувати жити та наповнювати своє життя важливими, яскравими сенсами. Можливо, людина вже покаялася та мріє на примирення, а ви про неї все думаєте і витрачаєте енергію на негативні речі.
  • Візьміть приклад з Ісуса Христа. Він творив чудові речі – допомагав людям, годував їх, зцілював, робив вільними, пробачав гріхи, навіть помер за них. Незважаючи на це, Христа зраджували, обманювали, говорили про Нього неправду. Навіть серед найближчих учнів був той, хто продав Його за 30 монет. Але ця зрада не зупинила Ісуса творити чудові речі. Він продовжував прощати, любити та відкривати Своє серце для всіх людей. 

В кінці програми ведуча підбила підсумки, що ніхто з нас не застрахований від зрад, але ми можемо зміцнювати свою самооцінку, з добротою відноситися до інших та завжди слухати своє серце та Бога.