Що робити, якщо страшно спати по ночах? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Деякі українці виїхали до іншого міста чи країни, хтось залишився чи вже повернувся. Але незалежно від того, де знаходиться людина у неї є страхи. І один зі страхів – це спати по ночах. Це природний наслідок того, що всі ми пережили. 

Що відбувається з дитиною?

Сьогодні, на жаль, багато батьків не мають ресурсного стану і вимушені залишати своїх дітей під опікою телефону та додатків, які не завжди добрі та позитивні. А діти не вміють говорити собі «Стоп» та перемикати фокус своєї уваги на добро. Плюс, якщо у них сильний ступінь захопленості чимось, тоді ще складніше перефокусувати їхню увагу. Також проблема поглиблюється, якщо поряд з нею тривожний дорослий, який постійно обговорює новини та переживає. Малеча відчуває це напруження, а потім має проблеми зі сном. 

Як допомогти дитині?

  1. Щоб знизити тривожність у дитини, особливо перед сном потрібно, їй треба розповідати добрі казки. І бажано за 2-3 години до сну прибрати всі гаджети. 
  2. Гуляти з дітьми на вулиці. Займатися спортом. Давати домашні завдання. Перед сном не включати новини та не обговорювати їх при дитині. Стежити за режимом харчування. По міру можливості включати в раціон овочі та фрукти. 
  3. Дитина не живе майбутнім, вона не бачить перспектив через 3-5 років. Їй потрібні тут і зараз максимально спокійні, стабільні та впевнені батьки, на яких можна спертися. Тому ваш стан, як дорослого, дуже важливий. Дитина повинна відчувати, що вона знаходиться в безпеці «тут» і «зараз». 
  4. Якщо дитина тривожно спала вночі та потім здригається, будьте максимально поруч з нею. Розмовляйте тихим, спокійним голосом. Кажіть, що ви дуже її любити, що все налагодиться. 

Якщо дорослим тривожно спати ночами? Майже ті ж самі рекомендації, але є деякі відмінності.  

  • Дорослі мають звичку багато думати перед сном. Це з одного боку добра звичка, а з іншого - не дуже. Бо треба вміти керувати своїми емоціями, перемикати увагу, фільтрувати думки. Щоб при виникненні чергової тривоги, ви могли сказати собі «СТОП! Я зараз про це не думатиму».
  • Тривога перед сном виникає, якщо ви подивилися відео, почитали новини та долучилися до них через розумовий процес. Для того, щоб ніч була спокійною, важливо за 2-3 години вживати максимально спокійну інформацію. Подивитися фільм, послухати спокійну музику або з кимось поспілкуватись. 
  • Дуже допомагає перед сном молитва та читання Біблії. 

В кінці програми ведуча підбила підсумки, що проблеми зі сном є у багатьох людей. І щоб їх позбутися, дорослим потрібно допомагати собі та своїм дітям, піклуватися про психологічний стан та набратися терпіння, бо, як би ми цього не хотіли, страх не забереться за один день. А ще потрібно пробувати різні методи підпорядкування та здобувати нові навички, які допоможуть вам знижувати ступінь тривожності.