Що робити, якщо самооцінка на нулі? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Наші сучасні реалії аж ніяк не сприяють тому, щоб у людей зростала цінність себе як особистості. Війна багато всього знецінила. Особливо важко доводиться жінкам із низькою самооцінкою. Вони не вірять, що у них все вийде. Що вони впораються, що будуть комусь потрібні. І у такому нестійкому стані жінки починають себе запускати. Перестають за собою доглядати. Не слідкують за своїм харчуванням. Не відпочивають. Не приділяють собі увагу, як жінці.

Хтось може обуритись, що зараз не час. Але дозвольте з вами не погодитись. Навіть під час Вітчизняної війни багато жінок продовжували за собою стежити. Також почитайте літературу. У яких колотнечах не були б люди, вони завжди намагалися «зберегти своє обличчя». Ці дії підтримували їхній внутрішній стан на вищому рівні та давали впевненість у завтрашньому дні, що все буде добре. Погодьтеся, що це краще, ніж якби люди скочувалися в апатію, депресію, тугу та образу.

Тому якщо у вас є можливість, помийте голову, підфарбуйте губки, надягніть чистий одяг, розчешіть волосся, намастить кремом руки та інше. Тут не йдеться про те, що потрібно витрачати всі гроші світу на те, щоб привести себе в ідеальний вигляд. Ні, але навіть з мінімальними витратами можна зберігати себе в чистоті, дбати про себе, бути свіжою і тим самим тішити людей та своїх чоловіків, які вас захищають.

Цей звичний набір дій допоможе вам відновитися до нормального життя. Особливо, якщо ви відчуваєте, що ґрунт йде з-під ніг. Адже жити нормально – це природне бажання. Не треба себе за нього докоряти чи звинувачувати. Зараз усім дуже тяжко. Але життя продовжується і треба вміти себе відновлювати.

Так, у всіх різні обставини, тому робіть хоча б мінімум:

  • Вранці випийте склянку води;
  • Зробіть ранкову зарядку;
  • Посміхніться собі у дзеркалі, зробіть собі комплімент.

Ще дуже важливо пам'ятати, що цінність людини не залежить від того, скільки у неї будинків, квартир тощо. Цінність людини та цінність жінки в тому, ким й для чого вона була створена. Знаєте, як Бог дивиться на кожного з нас? Як Своє на досконале творіння, з любов'ю, ніжністю та захопленням.

Можливо, на сьогодні у людини немає квартири та машини, і вона думає, що вона ніщо. Можливо, вона втратила роботу і від цього її самооцінка похитнулася. Але разом з тим кожна людина дивовижна, незвичайна, бо такої, як вона ні, не було та не буде. І Бог любить кожного з нас.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, що усвідомлення своєї цінності – хто ти, яка ти, і буде тим стартовим майданчиком, який допоможе кожній людині підвищити свою самооцінку, свою цінність.