Останнім часом люди самі собі все частіше повторюють фразу: «На жаль, вже нічого не можна поміняти». Чи це так? Чи це правда? Що робити, якщо нічого не можна змінити? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко

Почнемо з того, що такі думки – це самообман. Як це так, що ви нічого взагалі не можете змінити? Нумо поверніть голову на право, а тепер наліво – виходить? Спробуйте декілька разів поміняти положення рук, все добре? Раз у вас виходить змінювати свої фізичні рухи, значить ви зможете змінити й своє відношення до чогось іншого. 

Люди схильні до гіперболізування та узагальнювання вважають, що нічого не можна поміняти. І якщо їх спитати, що конкретно сталося? Можна почути у відповідь, що, на приклад, відношення зруйнувались, можливо, що хтось з близьких загинув, чи людина залишилася без житла. Так, це серйозно. Але це не значить, що взагалі нічого не можна поміняти.

На жаль, є речі, які ми вже не зможемо поміняти. Але для самої людини важливо не лише якісь речі, або присутність тих чи інших людей в її життю. Найголовніше – це відношення до всього цього. 

Коли ми кажемо, що нічого не можемо змінити, ми нібито приймаємо безнадію, безсилля і наше життя закінчилося. Адже якщо я ні на що не можу вплинути, я визнаю свою повну безпорадність. Тоді моє життя не має сенсу і мені не треба рухатися далі. У мене не має майбутнього. Я не вірю у свої сили та можливості. І ми в цьому стані зависаємо у минулому. Бо воно має на нас такий великий вплив.

Що можна зробити, якщо ви так почуваєтеся?

  • Взяти ручкою з блокнотом та записати, що конкретно ви не можете поміняти. Що ви відчуваєте в цей момент? Що ви можете зараз зробити, щоб щось змінити? На приклад, ви втратили житло. Ви відчуваєте злість та розчарування. І думаєте, як це можна вирішити – всі варіанти. 
  • Напишіть 5 пунктів вдячності за те, що у вас вже є. Ця вправа допоможе змістити фокус уваги з вашої нездатності на ваші здібності. Також дуже важливо подякувати Богу за те, що ви маєте зараз. 
  • Вирішити для себе, де ви будете у вічності. Якщо ви думаєте, що нічого не можна поміняти, а цей вибір ви точно можете зробити. Війна показала, що майбутнє непередбачуване, але є те, у чому ми можемо бути впевненими – що після фізичної смерті на цій землі, ви можете провести вічність з Богом. Цю впевненість дає нам віра в Ісуса Христа. 

Так, стрес, паніка, поганий настрій, розчарування заважають нам думати о майбутнім, заважають бачити різні добрі шляхи. Але саме в такі моменти по-іншому розумієш вірш у Біблії, що не треба турбуватися про завтрашній день, він сам про себе подбає. 

В кінці програми ведуча надихнула такими словами: «Можливо зараз ви не бачите виходу, але він є. Якщо Господь дав вам цей день, це життя, значить завжди є вихід. Просить Його про мудрість та підказки, і Він буде вести та допомагати».