Що робити, якщо не вмієш себе любити? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко

Є декілька напрямків любові до себе. І сьогодні йде мова не про егоїстичну любов і самолюбство, а більш про турботу, яку людина повинна проявляти до себе, і позитивну самооцінку. Коли вона відчуває свою цінність, як особистості.

Коли є з цим проблеми, людина погоджується на відносини, які не підтримують; роботу, яка принижує; друзів, які такими не є. Такі нещасні постійно невдоволені життям, пригнічені, порівнюють себе з іншими та намагаються всім догодити: батькам, дітям, чоловіку, і ніколи не можуть цього досягти. Вони забувають про себе, відмовляються від своїх бажань, але цього ніхто не цінує. Все це відбувається по одній єдиній причині – людина сама себе не любить.

Коли Ісус давав дві найголовніші заповіді людині, Він сказав, щоб вона «любила Господа всім серцем, всією душею своєю та ближнього свого, як самого себе». Тобто, щоб полюбити іншу людину (як саму себе), треба спочатку полюбити себе. А відсутність цієї правильної любові до себе і приводить до проблем у взаємовідношеннях з іншими.

  • Ми або очікуємо від людини занадто багато, того, чого вона не може нам дати,
  • Або ставимо своє щастя в залежність від інших людей, від їх гарного настрою, почуттю, подарунків та інше.

Інша справа, коли людина почувається добре. Вона напоєна, наїжена, в доброму здоров'ї, радісна, тоді вона більш результативна, більше може дати своїй дитині, чоловіку/дружині, бути корисною на роботі та у соціальній сфері.

Як себе полюбити?

Шаг № 1. Починайте піклуватися про себе. Приділяйте собі увагу. Розвивайте себе. Робіть своє життя більш приємним і комфортним. Так, зараз життя дуже змінилося, але в будь-яких обставинах, це вибір кожного з нас берегти свою гідність та честь, любити себе і по можливості балувати.

Шаг № 2. Приймайте себе таким, який ви є. Не порівнюйте себе з іншими. Не прагніть ідеалу. Ви такі, які ви є. І ви унікальні, неповторні й особливі. Усвідомте це.

Шаг № 3. Не дозволяйте іншим людям з вами погано та недостойно поводитися. Відмовляйтеся від діяльності, яка принижує вас.

Шаг № 4. Любов до себе напряму залежить від самооцінки – тобто цінності у власних очах. Це не так, як на вас дивляться інші люди. Бо вони не досконалі та можуть помилятися. Єдина Особистість, яка дивиться на вас правильно – це Ісус Христос. Розвиваючи з Ним відносини, ваша самооцінка буде зростати, бо Він вас любить досконалою любов’ю.

В кінці програми ведуча підбила підсумок, що не всім пощастило народитися та вирости в добрій родині, де людина вчилася б любити себе та інших. Але це не означає, що потрібно на цьому ставити хрест. Завжди є шанс та можливість змінити – заново полюбити себе. Можливо, хтось думає, що зараз це не на часі і є інші справи, але це фундаментальна річ нашої особистості. Якщо вона буде в порядку, то ми зможемо правильно любити інших та дійсно приносити користь суспільству.