Що робити, якщо не має впевненості в собі? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Якщо ви зараз відчуваєте, що ваша самооцінка на нулі та ще нижче, значить, настав час її підвищувати у тому форматі, в якому це потрібно робити. 

Причини цього стану?

  • Можливо ваша самооцінка на нулі, тому що вона залежала від того, скільки квартир, машин або грошей ви мали. 
  • Можливо раніше у вас був крутий одяг, робота, офіс, а зараз всього цього не має. 
  • Можливо у вас були впливові друзі чи родичі, до яких ви могли у будь-яку мить звернутися, а зараз ви почуваєтеся без підтримки.
  • Можливо ви виїхали на безпечну територію або за кордон, і у вас не стикування. В рідному місті, країні війна та великі втрати, а тут все добре. Людина бачить це і починає собі ставити питання: «Чому в нас війна, а тут мир? Чим ми гірші за них? Чим ми це заслужили?» 
  • Можливо ще у мирний час ви не особо себе цінували. Ви відчували комплекси, приниження, не було поряд людей, які б вас любили та цінували. А зараз на рівні ще й соціальних втрат, ви взагалі зневірилися в собі. 
  • Можливо на вас так вплинули військові дії, коли цінність життя і цінність того, що ми мали, так сильно знецінилася. Знецінилася людьми, які на нас напали. У всі ці шалені речі наш мозок відмовляється вірити.

Як відновити свою самооцінку?

  • Прийшов час усвідомити, що наша з вами цінність не залежить від того, що ми маємо. А в тому, що ми самі по собі, як особистості, як люди вже цінні. 
  • Кожна людина має свою місію на цій планеті. І коли ми зрозуміємо для чого ми живемо, яку користь ми приносимо іншим, то це підійме нашу самооцінку дуже сильно. 
  • Бог створив людину за Своїм образом і подобою. Він створив її ідеальною, унікальною особистістю. Але перед цим Господь створив увесь цей чудовий світ для людини. Щоб вона жила, насолоджувалася та користувалася всіма благами. У Книзі Буття це описано. Господь творив світ й дав йому оцінку «добре». А коли створив людину, Він сказав «дуже добре». Він був задоволений своєю роботою. Коли кожна людина почне це усвідомлювати, як Бог дивиться на неї, з якою любов’ю, то це буде підіймати її самоцінність. 
  • Але найбільше, що підіймає самооцінку людини – це усвідомлення того, яку ціну Бог заплатив за неї. Як ми знаємо, гріх розділив людину з Господом. Але Ісус Христос - Бог прийшов на цю землю, взяв на себе гріхи кожного з нас і дав нам вибір - бути з Богом чи ні. І цінність людини починається з моменту розуміння наскільки вона коштовна для Того, Хто її створив. 

В кінці програми ведуча підбила підсумок, що як життя показало, що покладати свою надію на статки не можна, бо у будь-якої миті їх може не стати. Також нас можуть не оцінити люди довкола. Можуть бути ще потрясіння або ситуації, коли ми не зможемо самотужки піднятися. Але коли ми розвиваємо наші стосунки з Богом, то ми не самі, а Він підвищує наш статус та самооцінку. Бо в Його очах ми дуже цінні. І усвідомлення цієї істини дуже допомагає мати неабияку впевненість в собі.