Що робити, якщо не хочеться повертатися додому, а рідні засуджують тебе? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Через війну багато українців були змушені поміняти місце проживання в межах країни, а ще кілька мільйонів виїхали за кордон. Але якщо на внутрішню міграцію здебільшого люди реагують з розумінням, то на зовнішню міграцію в українців неоднозначна реакція. Особливо люди болісно реагують на бажання земляків залишитися за кордоном і не повертатися додому.

Виникають конфлікти, які найчастіше розгораються в онлайн режимі. Людина, яка виїхала, починає отримувати неприємні дзвінки, повідомлення, картинки, голосові повідомлення. ЇЇ видаляють із друзів, звичних груп тощо.

Як бути в такій ситуації?

  • По-перше, зрозуміти, що якщо людина вирішила не повертатися додому, то це її рішення. Вона – доросла людина, яка несе за себе відповідальність.
  • По-друге, ми до кінця ніколи не зрозуміємо, чому хтось вирішив залишитися, а хтось поїхати.
  • По-третє, Бог дає Своє бачення кожній людині, особливо якщо людина віруюча. Для кожної людини Господь має своє місце. Когось Він приводить у це місце, когось до іншого, а когось поведе ще далі. Ми цього не знаємо.

Тому, якщо ви - та людина, яка прийняла рішення не повертатися додому та отримує засудження, я хочу дати вам кілька порад:

  1. Ваші рідні мають право вибору: підтримувати вас чи ні.
  2. Не треба нікого переконувати у своїй правоті. Не витрачайте на це час та сили.
  3. Вирішіть для себе, що ви можете один раз пояснити своєму критикану, чому ви так робите. Подивіться: він готовий вас вислухати або йому не важливо, що ви скажете.
  4. Ви повинні бути готовими, що, можливо, в якийсь момент ви залишитеся віч-на-віч зі своїм рішенням. Потрібно витримати перевірку на міцність, чи дійсно ваше рішення усвідомлене та аргументоване.
  5. Зрозумійте, що ми живемо в такий час, коли не буде правильного рішення. Воно буде правильним саме для вас. Це рішення, яке підтримає вас, допоможе відновити, десь реалізувати себе, налагодити своє майбутнє. Можливо, мине рік, і ви зрозумієте, що цей етап пройшов і ви хочете повернутися. Таке також може бути.
  6. Якщо є конфлікт із родичами, тоді коротко та по суті поясніть або просто донесіть інформацію, що ви зробили такий вибір. Зрозумійте, чим більше ви аргументуватимете, тим більше у людей буде шансів до вас причепитися та посіяти сумніви.
  7. Діліться своїм рішенням тільки з тими, хто може вам допомогти, підтримати, або хто вже пройшов цей шлях.
  8. Якщо є конфлікт у сім'ї, переконайте своїх близьких, що де б ви не знаходилися, ви будете разом. Ви не будете їх менше любити. Не перестанете спілкуватися з ними.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, що головне навчитися поважати вибір кожної людини. Безумовно, якщо він не пов'язаний із якимось насильством. Тоді ми будемо спокійнішими та без осуду прийматимем рішення інших людей.