Що робити, якщо хочеться плакати? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Ми з вами переживаємо лихоліття. Нам боляче від усвідомлення того, що сталося у Гостомелі, Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах та селах. І якщо спочатку ми якось намагалися триматися. Адже наші першорядні завдання були: бігти, рятувати та щось робити, то вже за місяць прийшов стан безсилля.

Стрес, що накопичився, почав виходити з організму через сльози. Саме тому люди стали так багато плакати. Особливо постійно хочеться плакати жінкам, адже вони емоційні та чутливі. Хоча чоловікам це теж не чуже.

Отже, нумо розбиратися в цьому питанні: «Що робити, якщо постійно хочеться плакати?»

  1. Якщо вам хочеться плакати, плачте. Плачте віч-на-віч із собою або при людях. Не соромтеся своїх почуттів.
  2. Якщо хочеться плакати, не треба себе стримувати та звинувачувати. Адже саме так виражається сильна емоція - у вигляді смутку та сліз.

Але при цьому слід пам'ятайте, що цей стан не повинен тривати надто довго. Інакше постійний плач може вилитися у найсильніший посттравматичний синдром або депресію. Плакати можна, але також потрібно навчитися правильно виходити із цього стану.

  • Якщо ви хочете плакати, вирішіть, що зараз поплачете лише 5 або 10 хвилин. Дайте своєму мозку наказ, що можна поплакати лише цей час.
  • Будьте відкритими для підтримки. Подумайте, чи готові ви прийняти чиюсь допомогу: обійми або щоб вас підтримали за руку? Якщо так, беріть таку допомогу.
  • Якщо ви не готові до цього, все гаразд. Скажіть про це іншій людині. «Мені зараз треба побути на самоті. Будь ласка, дайте мені 10 хвилин». Не бійтеся цього сказати. Тому що інша людина, яка бачить сльози, не знає, як поводитися.
  • Контролюйте час. Потрібно, щоб не стан вами керував, а ви керували станом.

Що робити, якщо ви постійно плачете?

Потрібно навчитися перемикати фокус своєї уваги. Подумайте, що ви любите їсти та робити. Наприклад, ви любите зелений чай з лимоном та малювати. Або ви любите какао та хліб з маслом та вишивати. І так далі. Робіть те, що вам подобається. Пийте та їжте те, що ви любите (чай, кава, какао – це доступно). Робіть те, що приносить вам задоволення. Це буде розвантажувати вашу психіку та даватиме внутрішні сили, радість, ресурс, який допоможе вам справлятися з безсиллям та постійним плачем.

Також потрібно простежити за тими думками, які призводять до постійного плачу. Щоб наступного разу спробувати відкласти їх на полицю та перемикнути фокус уваги з тривожної думки на ту, яка приноситиме вам радість.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, що зараз головне завдання для всіх нас – зберегти свою психіку. Тому з одного боку не потрібно придушувати в собі емоції, а з іншого – не можна дозволяти сльозам та постійним істерикам завдати шкоди вашій душі та тілу.