Наші звички впливають на наше життя. Ми самі не завжди усвідомлюємо це, і робимо багато речей на автоматі. Але якщо ми хочемо якісно змінити своє життя, нам треба відповідально поставитися до зміни тих звичок, які заважають нам це робити. З чого почати і як взагалі все працює говорили в програмі "Що робити, якщо?" з психологом Тетяною Писаренко.

Багато людей скаржаться, що останнім часом почали звертатись до поганих звичок. Хтось почав або став більше палити, вживати алкоголь, надмірно споживати їжу, проявляти агресію, не стримувати свої негативні емоції та інше. Вони виправдовують свою поведінку та емоції війною. Мовляв вони не можуть себе контролювати. 

Так, перші місяці скоріше за все так і було. Але за цей час у людей була можливість оговтатися, зрозуміти, в якому світі вони зараз живуть, усвідомити нову реальність та підлаштуватися під неї. Хтось це вже зробив, а для декого – потрібна стороння допомога та підтримка психолога. 

Що робити, щоб позбутися поганих звичок?

 Пункт № 1: Потрібна мотивація

Перед тим, як змінювати звичку, треба спочатку усвідомити, що б ви хотіли в собі змінити? 

Розберіться в собі, чи потрібна саме вам ця звичка, чи ні? Іноді люди кажуть, що хочуть схуднути, але не худнуть. Тому треба розбиратися, навіщо вам це потрібно? Можливо це бажання нав’язано вам соціумом або трендами. 

Візьміть ручку і папір та напишіть 50 пунктів, для чого вам потрібно позбутися цієї звички. Наприклад, менше їсти, щоб влізти в улюблену сукню, подобатися собі на світлинах і так далі.

Навпроти кожного пункту поставте «+» або «-», яким ви будете показувати, чи це ваше власне бажання, чи нав’язана думка. 

Пункт № 2 Створюємо покроковий план. Він повинен відштовхуватися від тієї позиції, де ви знаходитесь зараз, і куди ви хочете прийти, коли ця звичка буде сформована. Визначте реалістичний час, за який ви хочете досягти бажаного. Наприклад схуднути на 5 кг за 2 місяці. 

Пункт № 3 Написати, що для цього ви будете робити. Які покрокові дії ви зробите. Наприклад, ви хочете займатися спортом. Тому, по-перше, будете робити зарядку. По-друге, більше будете пити води. По-третє, будете приймати вітаміни. По-четверте, будете кожен день ходити не менше 5 км. 

Пункт № 4 Аналізуєте свій психологічний стан. Чому до цього у вас не виходило подолати погану звичку? Можливо у вас був негативний досвід або немає постійної підтримки? Потрібно розібратися, чому ви не можете дійти до цілі.  

Пункт № 5 Уявляємо, що вже досягли потрібної мети. Подумайте, як ви будете при цьому почуватися? Це потрібно робити, бо наша уява формує нейронні зв’язки, які змінюють наш стан, і ми стаємо ближче до мети. 

Корисна інформація:

Для формування звички потрібен 21 день, а для деяких звичок потрібно 63 дні. Тобто це потрібно робити кожен день безперервно. 

Є дні пастки – це 4 та 5 дні. Коли ми можемо захотіти дати собі слабину. Якщо так трапиться, то потрібно буде починати все спочатку.  

Поки ви йдете до своєї мети, не діліться своїми планами з «доброзичливцями». Бо вони мають звичку давати дуже багато порад, але самі при цьому цього не роблять і не розуміють вас.

В кінці програми ведуча побажала всім дійти до кінця і нарешті позбутися поганих звичок.