Що робити, якщо ґрунт виходить з-під ніг? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Багато людей описують свій стан так: «Я відчуваю, що в мене йде ґрунт з-під ніг, нічого не допомагає. Я ніби в трясовині, і не маю жодного стійкого становища».

У мене є лише 1 порада – встаньте на інший ґрунт.

Так, ви звикли жити на одному ґрунті, на якому все було зрозуміло, просто та стабільно. Але якщо замислитись над тим, як ви жили раніше, ви зрозумієте, що тоді теж були проблеми. Ми не жили в ідеальному світі.

Так, зараз війна перемикнула наш фокус уваги. І те, що здавалося нам раніше проблемою, раптом виявилося дрібницею. Але зараз наша психіка шукає вихід, рішення і для цього нам потрібно чесно для себе відповісти на запитання: «А чи так було все стабільно, коли був мирний час? Чи я добре жив? Чи завжди знав, що робити? Визнайте собі, що такого не було. Були проблеми та складності. Грунт теж йшов з-під ніг, але ви продовжували жити.

Як стати на новий ґрунт?

Новий ґрунт допоможе вам відновитися, але для цього потрібно згадати, як раніше ви проходили або переживали складні часи. Адже кожен з нас мав свої рецепти.

  • Комусь потрібний спорт. Багато хто ділиться, що спорт допомагав їм відновлювати сили, перемикати думки, відключитися від проблем, давав певний ресурс.
  • Комусь подобається шопінг або просто ходіння по магазинах. Це чисто жіноче заняття, щоб перемикнути свою увагу.
  • Хтось любить читати книги чи дивитися фільми. Їх це розслабляло.
  • А були й такі, хто знаходить розрядку у допомозі іншим людям та благодійності.

У чому ще може бути стабільність? В улюбленій чашці кави або чаю, яку ви звикли пити. У ранковій зарядці, яка вам звична, знайома та приносила радість у мирний час. У хобі, яке ми обожнювали – малюванні, ліпленні, вишиванні тощо.

Щоб повернути ґрунт під ногами, нам не потрібно якихось особливих умов. Нам потрібні звичні для нас методи: знайомі та перевірені мирним часом. Використовуючи ці речі, наша психіка буде приходити в стан врівноваженості та спокою, а ґрунт не йтиме з-під ніг. Звичайно, це не означає, що тільки цими методами ви зможете розв’язати проблеми, що накопичилися, але це дасть вам додатковий ресурс та сили, щоб не зламатися в нових умовах.

Що робити, якщо не можете вибратися на новий ґрунт самостійно?

Якщо ви відчуваєте, що потрапили в трясовину й вас туди вже засмоктує. Ви не можете звідти вибратися самостійно. Не мовчіть. Кричіть та звертайтеся за допомогою. Є багато груп, психологів, які знають, як вам допомогти та підтримати. Є РадіоМ, яке працює для того, щоб бути вам корисним. Тому, обов’язково, звертайтесь до фахівців.

Наприкінці програми ведуча побажала всім швидше стати на інший ґрунт та будувати своє життя на твердій основі.