Що робити, якщо дуже хочеться додому? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Війна змусила багатьох людей кинути все і переїхати у безпечне місце. Дехто для свого порятунку обрав  захід України, а дехто поїхав за кордон. Серед них є такі, хто поїхав по своїй волі, і є - яких евакуювали. Також дуже по-різному ситуація склалася з житлом українців. Є переселенці, в яких вціліло житло і є такі, у яких будинок зруйнований, і повертатися їм нікуди. У всіх українців різні обставини.

Але, є  момент, який об’єдную багатьох незалежно від обставин – люди, які виїхали, зараз дуже хочуть повернутися додому. А деякі вже навіть повернулися в епіцентр бойових дій, бо не мали сили терпіти розлуку. Чому так відбувається? Чому багато людей так сильно хочуть повернутися додому? Нумо розбиратися.

Коли людина опиняється у відносно безпечному місці. Коли вона переводить дух і трішки оговтується від пережитого стресу. У неї наступає стан «Хочу повернутися додому». Тому що для всіх нас свій будинок асоціюється з безпекою. Місцем де в нашої пам’яті ще залишається «мирний час», де все зрозуміло, налагоджено, де не має стресу, загрози, невідомості та жорстокості. Смуток за домом – це більше туга за безпечним, мирним життям, за рідними людьми, за нормальними відносинами без стресу. 

З чим стикається людина за кордоном? 

Все скрізь чуже та незнайоме. Інша культура. Незрозумілий язик. Дуже важко звикнути до іншого життя. А ще поряд люди, які живуть своїм мирним життям і не розуміють тебе. На цьому фоні з’являються негативні думки та відторгнення. А ще виникає образа, заздрість та звинувачування. Цей стан починає вас все більше накручувати та тримати ваш фокус на проблемах. І від цього хочеться опинитися у місці, де все зрозуміло та «ваше». 

Що робити, щоб справитися з цим смутком?

  1. Сподіватися та дивитися трошки наперед. Тобто не жити «тут» та «зараз», а дивитися на пів року, на рік далі. Тоді надія, віра і ваш внутрішній стан отримає якийсь сенс. Ви почнете думати, що скоро буде перемога, скоро ви почнете жити по-новому. І цей новий сенс почне вас підтримувати. Бо ви на новому місті не просто так, а тому що: 

Вам треба зберегти собі життя. 

Щоб ваші діти були у безпеці. 

Відновити свої ресурси та сили для якоїсь мети.  

  1. Знайти новий сенс життя на новому місті. Подумайте, щоб ви хотіли робити? Можливо навчатися, працювати, подорожувати або займатися волонтерською діяльністю. 
  2. Знайти переваги у тому місці де ви знаходитесь. Тобто сфокусувати свою увагу не на тому, що вам не подобається, а на тому, що добре. 

В кінці програми ведуча підбила підсумок, що, звичайно, всім нам дуже хочеться додому, хочеться опинитися у звичних умовах. Але якщо ми будемо про це постійно думати, то нас все більше і більше буде затягувати в болото. Щоб цього не сталося, треба трішки обдурити свій мозок та знайти плюси, чому добре там де ви є.