Що робити, якщо багато планів, а мало ресурсів? Про це йшлося у програмі «Що робити, якщо?» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко

За останні пів року життя багатьох людей дуже змінилося. Наші плани, цілі, здобутки, все наше життя змінило ракурс. І хоча зараз ми всі чуємо та знаємо новини з фронту та в міру сил допомагаємо, але нам потрібен час, щоб привести себе до тями. Багато людей хочуть бути більш результативними, мають багато планів, але відчувають брак власних сил.

Що з цим робити? Як собі допомогти бути більш ресурсними та корисними? Нумо розбиратися:

Шаг № 1. Треба проаналізувати свою ситуацію та чесно відповісти на наступні запитання: «Що я маю на старті? Які мої ресурси можуть допомогти мені пройти певний шлях? Які є ризики? З якими труднощами я можу стикнутися?»

Шаг № 2. Подумати, які експерти вам допоможуть? З ким треба домовлятися? Яка команда потрібна? Що робити, щоб ваш «продукт» дійшов до споживача?

Шаг № 3. Якщо у вас мало грошей, поміркуйте, які є варіанти розв’язання цього питання? Можливо, бартер послуг, якісь програми та інше.

Шаг № 4. Зазвичай, щоб проявити свої здібності, таланти багато грошей не треба. Можливо, це якраз ваш випадок.

Шаг № 5. Виберіть 1 або 2 напрямків і зосередьтесь на них, економте свої ресурси.

Шаг № 6. Не нехтуйте навчанням та досвідом інших людей.

Шаг № 7. Знайдіть собі наставника – людину, яка буде вам допомагати.

Шаг № 8. Потурбуйтеся про свій внутрішній стан. Бо які плани ви перед собою не ставили, вам потрібні моральні ресурси. Для цього треба:

  • Правильне налаштування та внутрішній настрій. Бо коли ви маєте впевненість, що у вас все вийде, це вже половина успіху.
  • Підтримка близьких людей та друзів та запорука Бога.

Шаг № 9. Вірте, що у вас все вийде. Бо віра – це здійснення очікуваного та впевненість у невидимому. Коли ми сідаємо в потяг, ми ж віримо, що доїдемо до місця призначення. Так і тут.

Шаг № 10. Все робіть з мудрістю. Наш світ влаштований з великою мудрістю та досконалістю. Тому, якщо ви будете нею користуватися у вашій діяльності, то на вас очікує успіх. Але, якщо у вас не вистачає мудрості, то просить її у Бога, і Він дасть вам.

В кінці програми ведуча підбила підсумок, що те, що зараз відбувається з людьми – нормальна реакція у наших непростих обставинах. Але ці дієві шаги допоможуть трохи відновитися та рухатися вперед, реалізовуючи плани, які у вас виникають.