«Дім – моя фортеця». Але для жертв домашнього насильства це твердження далеке від реальності. Що треба знати про запобігання домашньому насильству говоримо у програмі «Формула сім’ї з Олексієм Травніковим». У гостях — Поліна Неня, головний редактор порталу BESTIN.ua, мама трьох дітей, захисниця жінок.


Домашнє насильство – велика проблема для країни та світу. 67 % жінок в Україні зазнавали насилля в сім'ї, і лише 17 % з них знають, куди звертатись у випадку небезпеки.
Хоча в Україні у 2019 році вступив у дію закон, який захищає жертв домашнього насилля, ще багато чого треба змінити. Важливо зламати застарілі ментальні підвалини – «Я сама винна», «Пробачу й на цей раз», «Як я буду жити?», «Діти постраждають».

В Україні, за офіційними даними, 600 жінок в рік помирають внаслідок насильства в сім'ї. Кожна третя жінка потерпає від домашнього насильства. Часто в нашому суспільстві звинувачують жертв насилля в тому, що сталось, й вони замовчують проблему, ховаючи синці під товстим шаром мейкапу.
Важливо перед вступом до шлюбу мати базові знання з психології, що кожна людина – особистість, ніхто не має права встановлювати над нею контроль; знати, як захищати свої кордони. Жінка інколи погоджуються з роллю жертви, адже тоді їй не треба вчиняти ніяких дій. Але в цьому випадку абьюзери (люди, які домінують) отримують ще більше влади.


Домашнє насилля виявляється у різних формах:
• Фізичне (побиття).
• Сексуальне (зґвалтування).
• Психологічне (пригнічується особистість).
• Економічне (фінансовий контроль, погрози залишити без забезпечення жінки та дитини).

Що ж робити жінкам, які відчули на етапі стосунків психологічне насилля? Знайдіть в собі сили визнати, що це відбувається з вами, це погано для вас зараз, а далі стане тільки гірше. Припиняйте негайно такі відносини. Залишившись у цих стосунках, ви перестанете себе поважати, вірити в себе, ваша самооцінка впаде, ви втратите своє оточення, залишитись у вакуумі.
Вкрай важлива у сучасному світі навчально-просвітницька функція – дати зрозуміти жінкам, що, якщо над ними намагаються взяти контроль, то наслідки можуть бути жахливими. Якщо ж ви стали жертвою побиття, то сміливо викликайте поліцію, не бійтесь, можливо це назавжди зупинить кривдника. В Україні вже стався перший випадок, коли абьюзера затримали на 3 місяці, хоча кримінальне покарання за ці злочини, на жаль, ще не встановлене.


А ще можна звернутись до центру «Ла Страда», який надає психологічну та юридичну допомогу жінкам.