SDG - про що нам розповість підпис Йогана Себастьяна Баха? Що таке «SOLI DEO GLORIA», і чому це гасло не втратило своєї актуальності? На ці та інші питання шукатимемо відповіді разом з ведучим, пастором Сергієм Накулом у програмі «Сторінками Біблії». 

Люди по всьому світу знають ім’я відомого композитора – Йоганна Себастьяна Баха. Комусь його творчість дуже подобається, хтось – залишається байдужим, але всі погодяться, що це була дійсно талановита людина, що написала багато шедеврів, які стали частиною світової скарбниці класичної музики.

Особливість його творів у тому, що навіть через багато років люди, які її слухають, надихаються та відчувають дійсну присутність Бога. З чим це пов’язано? Якщо ви читали його біографію, то могли звернути увагу на те, що він підписував свої музичні твори цікавою абревіатурою або висловом – SDG, в якому і криється відгадка.

Що означає це SOLI DEO GLORIA? 

Перекладається цей вислів з латини, як «Богу належить вся слава». Чому ця неймовірно талановита людина, про яку знають сотні мільйонів людей навіть після її смерті, підписувала свої твори саме цим висловом? 

Річ у тім, що він був віруючою людиною і відвідував одну з лютеранських церков, яка виникла саме в період Реформації. А «SOLI DEO GLORIA», - саме так звучало п’яте та  останнє гасло Реформації. 

Бах вважав, на основі Божого Слова, що все його життя, творчість та музичні твори – усе це присвячено одній меті - прославляти Бога. Тому усі свої шедеври він і підписував таким гаслом: «Богу належить вся слава». Для того, щоб показати, що весь свій потужний потенціал він отримав від Господа і тому, як подяка Йому за те, що Він вклав в нього талант, композитор і віддає все на славу Богові та на користь навколишнім людям.

Це гасло має посилання на вірш з Біблії, який записаний у 1-му листі до Коринтян: «Усе, що ми робимо, робимо для Божої слави».

Розпочав Реформацію Мартін Лютер, який був не згоден з тим станом речей і тією поведінкою, яку допускали на той час католицькі священники на чолі з Папою Римським. Тому були сформовані гасла, які виражали їхню віру. 

Найперше гасло Реформації – «Sola scriptura» – тільки Боже Слово. На своєму виступі Мартін Лютер сказав наступне: «Якщо цього не написано у Божому Слові, то я не буду цьому коритися. На цьому фундаменті – Писанні – я стою, і не можу ніяк інакше». Тому всі наступні гасла були написані, опираючись саме на Біблію. 

Друге гасло – «Solo Christus» – тільки Христос, що означало, що Христос – є єдиним і достатнім Спасителем. І людям не потрібні посередники між ними та Богом. Христа достатньо кожному з нас, щоб отримати в Ньому наше спасіння і відчути себе вільною людиною. 

Третє гасло – «Solo Gratia» – спасаємося лише Божою благодаттю. Тобто для цього нам не потрібно робити якісь речі або платити гроші за індульгенцію. Христос на хресті вже все зробив і протягує кожній людини спасіння як дар.  

Четверте гасло – «Solo fide» – лише вірою. Бог надає нам Христа, як подарунок з небес. Що нам потрібно зробити? Протягнути руки віри. Спасаємося по вірі. 

П’яте гасло звучало так – «Soli Deo Gloria», - Богу належить вся слава. За все, що ми маємо, ми дякуємо лише одному Господу. 

В кінці програми ведучий підбив підсумки, що всі ці постулати, які спочатку промовив Мартін Лютер, а потім підхопили й інші віруючі, в тому числі Йоганн Себастьян Бах, звільнили середньовічну людину, надали їй розуміння Божої благодаті та допомогли назавжди змінити Західну Європу, яка пішла шляхом розвитку та особистих стосунків з Богом.