Вас замучила тривога? Як собі допомогти в такій ситуації? Нумо розбиратися разом із психологом Юлією Юр’євою в «Програмі YOU».

Усі ми бачили фільми, у яких, згідно сюжету,головний герой повинен знайти заповітну кнопку, завдяки якій буде врятована вся планета. Упродовж усього фільму тримається інтрига: вдасться йому це зробити чи ні. Так само і з тривогою. Коли вона виникає, кожен із нас починає шукати в собі кнопку, яка може знизити її рівень. І в такі моменти виникає питання, як її завчасно знайти та натиснути.

До чого потрібно бути готовими, коли ви відчуваєте тривогу?

Мати готовність щось робити.

Завчасно помітити тривогу.

Коли ви все це маєте, потрібно визначити її силу: від нуля до десяти. Настільки ви тривожитеся. Чому це потрібно зробити? Бо коли балів буде від 8 до 10, то на додачу запускається ще й тілесна програма — підвищене серцебиття, прискорене поверхневе дихання, кров починає швидше функціонувати, підвищується рівень адреналіну й так далі. У цей момент мозок отримує інформацію, що існує небезпека і починає виділяти ще більше адреналіну. З такого стану буде вже важче виходити, але це можливо.

Що потрібно робити?

Обхопіть долонями рота та носа й дихайте через долоні. Вам поступово стане легше. Вдих має бути коротким, а видих — довгим. Потрібно дихати через живіт. Через 2–3 хвилини рівень тривоги почне спадати.

Добре, якщо у вас є заготовка історія-приклад. Згадайте якийсь випадок, коли ви із чимось успішно впоралися, як доросла, успішна людина. Було важко, але ви змогли щось зробити. Пригадайте, як ви тоді почувалися, і запам’ятайте. У миті паніки, згадуйте це. Бо коли тривога накриває, ми почуваємось маленькими, беззахисними дітьми, і нам потрібно собі нагадувати, що ми — дорослі та можемо впоратися.

Підготуйте для себе послання, яке вас підтримуватиме. Подумайте, щоб ви сказали собі — дитині, яка потребує підтримки. Скажіть це собі.

Важливо! Дуже важливо усвідомити, що не треба боятися тривоги. Адже від того, що ми її боїмося, вона краде наші сили, коли приходить. Адже страх, що вона прийде, не означає, що вона не прийде. Отже, чим більше ми боїмося, тим гірше стає для нас.

Що робити?

Визнати, що, так, у мене є зараз тривога. 2. Потім дозволити собі побути в ній. Адже в ній немає нічого страшного. У цей момент ми посилюємося, а тривога зменшується. І саме це дасть нам силу боротися з тривогою.

Важливо пам’ятати: іноді тривога допомагає та оберігає нас від небезпеки. Вона для цього в нас і з’являється, бо вона сигналізує нам, що потрібно щось зробити. Але тривога може, як допомогти нам, так і зіпсувати життя. Тому в кожному конкретному випадку потрібно розбиратися та аналізувати.

Тривога — сама по собі дуже корисна річ. Проблема виникає, коли вона безпідставна або шкодить нам правильно реагувати на якісь обставини. Тому кожному з нас потрібно відшукати в собі ці кнопки, які допоможуть нам самостійно виходити із цього стану та бути зібраними.