У програмі “Формула сім’ї” з Олексієм Травниковим говорили з Христиною Кирик про те, як в тимчасовому розділенні сімʼям не втратити єдності; говорили про те, чому важливо підтримувати стосунки на відстані усіма доступними способами та на що варто звертати увагу чоловікам та дружинам.

В Біблії написано, що чоловік і дружина не повинні на довго розлучатися, але реалії нашого часу такі, що багато сімей були вимушені роз’їхатися заради безпеки та мінімізації додаткових навантажень на чоловіків. Дуже багато жінок, взявши дітей та літніх батьків переїхали у безпечне місце – хтось в іншу область, хтось – за кордон. А чоловіки були вимушені залишитися у своєму місті. 

І якщо з початку була небезпека і більшість подружніх пар керувалися правильними мотивами, то вже зараз багато хто говорить про загрозу стосунків. Чому саме зараз? Давайте ситуацію розіб’ємо на декілька фаз. 

Перша фаза: коли почалася війна, люди не розуміли, що відбувається. У багатьох був великий стрес. Жінки масово виїжджали у безпечні міста, де на них чекало нове незвичне життя. Там у них починався період адаптації.

Друга фаза: коли жінки потроху адаптувалися до нових умов, вони починали цінувати те, що мали раніше, коли жили з чоловіком в Україні. В ці моменти їм дуже не вистачало чоловіка, його навичок, турботи. Вони сумували за своєю країною. 

Третя фаза: формується звичка. Людина така істота, яка постійно набуває нових звичок – добрих чи поганих – неважливо. І ось на цій стадії жінки та чоловіки почали звикати, що другої половинки немає поряд. Що вони живуть окремо. 

Якщо спочатку всі ми жили війною та проблемами країни, то потім багато хто почав звертати увагу на те, що непокоїть звичайні сім’ї. Бо час йде, кінця війни ще немає, а для багатьох сімей жити такий довгий час в розлуці, більше ніж півроку, це дуже велике випробування. Почала поширюватись інформація, що багато сімей не планують возз’єднуватися після завершення війни, і в суспільстві почалася битися тривога.

В чому  небезпеки ?

  1. Сімейні пари втратили живе спілкування. У них з’явилися окремі інтереси. Вони спробували комфорт окремого життя, коли не треба догоджати, чимось поступатися. Люди потроху звикли жити окремо. 
  2. Спокуси тілесні. Ми всі люди з плоті та крові, і ми реагуємо на тілесні спокуси. 
  3. Матеріальні можливості. Дехто побачив для себе фінансові перспективи, і заради того, щоб привести додому кругленьку суму або зробити все, щоб залишитися, готові ще не бачити чоловіка. 

Що робити, щоб зберегти сімейні стосунки? 

  • Підтримувати таку частоту і близькість спілкування як тоді, коли ви були разом. Тому що є така небезпека: спочатку ви спілкуєтеся кожен день, потім через день, потім раз у тиждень, а потім все – ви чужі люди. Такого не можна допускати. Щоб не віддалятися, а навпаки – зміцнювати близькість, треба підтримувати зв’язок. 
  • Постійно нагадуйте собі свою шлюбну обіцянку, коли ви обіцяли собі, своїй другій половинці та Богу бути в радості та в горі, і все разом здолати. 
  • Тримайтеся своїх цінностей, які у вас є.  
  • Цінуйте спілкування. Не перетворюйте їх на буденні справи. Ставтеся до них, як до онлайн побачень, говоріть про те, що в душі, відчувайте єдність. 
  • Пам’ятайте, що жінки люблять вухами, а чоловіки – очима. Тому коли ви будете спілкуватися по вайберу, чоловіки, робіть дружинам комплементи, говоріть слова кохання. А жінки, підтримуйте свого чоловіка, підбадьорюйте його. Та разом мрійте про вашу зустріч і життя після війни. 

В кінці програми гостя підбила підсумки, що слава Богу, що в нашому житті є месенджери, телефони, і ми можемо чути та бачити один одного – це дуже полегшує наше життя. Але ніяке онлайн спілкування не може замінити живі взаємини. Тому над стосунками потрібно працювати постійно, навіть коли ми розлучені відстанню, тільки так ми можемо їх зберегти.