Письменниця, тренерка зі словесної майстерності та творчості, експертка з креативності та розкриття творчого потенціалу, мотиваційна промовиця, амбасадорка української мови. Співзасновниця видавництва «Creative Women Publishing» та простору «Creative Women Space» була разом з вами у програмі  «Епідемія доброти». 

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=S5JWhF1Rpdk

 

Останнім часом багато людей жаліються на виснаження. Вони кажуть, що відчувають брак внутрішніх ресурсів, від чого почуваються втомленими. Про це говорять й наші військові, й волонтери, а також просто люди. Брак ресурсів відчувається в різних сферах. У фізичній – високі ціни, не вистачає коштів, проблеми зі здоров’ям; також це може бути нестача ресурсів в емоційній сфері та духовній. Люди кажуть, що у них не має настрою, і замість нього з’являється апатія, депресія та розчарування.

Як з усім цим боротися?

Це можна зробити за допомогою поповнення ресурсів. Вони розрізняються за категоріями:

  • Зовнішні, коли на допомогу приходять інші люди;
  • Внутрішні, коли людина може справитися самотужки;
  • Одноразові, коли людина робить щось не притаманне для неї, але саме в цей час це спрацьовує;
  • Багаторазові, коли людина знає, що вона любить і що їй допомагає.

Значно краще, якщо кожен з вас себе розуміє та може завдяки якимось діям поповнити свої ресурси, тобто якщо у вас є свій особистий, заготовлений список - рятівничка. Якщо «Ні», то ви можете скористатися нашої невеличкою підказкою.

Що поповнює ресурси:

Якщо ви віруюча людина, то вам допоможе: віра, молитва, читання Біблії та Псалтиря. Це дуже потужні інструменти для тих, хто вірить або хто вже колись отримував відповіді на молитви. Люди. Це може бути сім’я, батьки, близькі, або навіть далекі люди, сусіди, хтось з роботи чи інші. Головне – не залишайтеся на самоті, тому спілкуйтеся, зідзвонювайтися, переписувайтеся, по можливості – зустрічайтеся. Проводьте разом час з близькими. Навіть, якщо один з вас чимось займається – ремонтує машину, готує їсти або ще щось, просто посидить поруч.  Зустрічайтеся з друзями та кажіть один одному, що ви хочете. Можливо подивитися разом фільм, або з’їсти морозиво, або спекти млинці. Не тримайте всередині свої емоції. Знайдіть того, з ким ви можете бути відвертими: поплакати, помолитися, щось важливе розповісти. Але будьте уважними, можливо не потрібно розповідати якихось деталей, нюансів, імен. Цінуйте людей, які вам довіряють. Ставайте рідними один для одного.

Пам’ятайте: яка б не була проблема, страх, переживання, здавалася б безнадійна ситуація, знайте, що це вже з кимось раніше траплялося, бо немає нічого нового під сонцем. Та людина змогла все пройти та вийти переможцем, значить і ВИ зможете. Тому, будь ласка, не бійтеся, не соромтеся та боріться до кінця.