У програмі "Психологічні посиденьки" поговоримо про психосоматику та вплив емоцій та почуттів на фізичне здоров'я з практичним психологом, спеціалістом з психосоматики Наталією Караваєвою. Цей ефір можна подивитися за посиланням: https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/1133412424634314/

Часом ми описуємо наші емоції, спираючись на тілесні відчуття. Коли закохані, говоримо, що метелики пурхають в животі. Коли переживаємо цікавість, захоплення, кажемо, що мурахи біжать по шкірі. Коли відчуваємо емоційне полегшення, відчуваємо, що наче камінь впав з пліч. Підсвідомість підказує, що між емоціями та тілом існує тісний зв'язок.

Психосоматика досліджує взаємозв’язок між психікою, мозком та тілом. Якщо ми переживаємо якусь емоцію чи стрес, зміни відбуваються і в психіці, і в мозку, і в тілі.

В умовах війни багато з нас перебувають у стані злості, непрощення, хронічного стресу, як ви думаєте, що відбувається у цей час з нашим тілом? У багатьох почала погана працювати імунна система та загострилися ремісійні захворювання. На жаль, ми звикаємо жити в напрузі в тілі та не помічаємо її аж до того моменту, як не почне щось боліти.

Коли тіло реагує на стрес, на ситуацію? Як відбувається соматизація тіла? 

Якщо ситуація була, по-перше, драматична, по-друге, ізольована (тобто не було нікого поруч, кому людина могла б розповісти про це і разом пережити), по-третє, неочікувана, тоді тіло включає симптоматику. Але, якщо поруч буде людина, яка підтримає постраждалого, поговорить з ним, поставить питання, тоді тіло не включиться.

Як собі допомогти, якщо знаходишся в стресовій ситуації?

Найперше і найголовніше, потрібно розвивати свій емоційний інтелект та вміти відповісти собі на питання: «Що я зараз відчуваю? Що я зараз хочу?» та вчитися задовольняти свої потреби.

Як розвити свій емоційний інтелект?

  • Знайти та почитати книжки про емоції. На приклад, гарна книжка «Компас емоцій» або можна іншу.
  • Завантажити назви емоцій.
  • Задавати собі по 5-7 разів на день «Що я зараз відчуваю?» і вчитися себе слухати.

Це перші кроки, які потрібно робити, щоб розвити свій емоційний інтелект.

Поради людям, які знаходяться в стресовій ситуації:

  1. Ми повинні вчитися підтримувати один одного у складних ситуаціях правильно: тобто вчитися чути людину. Ні в якому разі не казати слова: «Все пройти, все мине, не зважай». Чути, що вона відчуває.
  2. Ми повинні розвивати в собі навичку прощати, бо це навичка здорової людини. Якщо ми застрягнемо в образах, це буде нас гальмувати і задавати шкоди.
  3. Ми повинні вчитися говорити іншим про свої потреби у любові, підтримки, прийняті та інші. Коли ці потреби будуть задовільнені, ми не будемо страждати.
  4. Зрозуміти, що нам ніхто нічого не винен. Бо саме це може відлякувати від нас людей.
  5. Вміти себе прощати, бо іноді буває, що людина не може простити сама себе. В цьому разі дуже допомагає молитва до Бога. Бо тільки Господь може прощати і дати людині полегшення.
  6. Якщо тіло вже дало збій, потрібно інтегрувати психосоматику і медицину та рухатися паралельно у двох цих напрямках. Дуже часто за психосоматичними симптомами в тілі стоять якійсь невирішені стосунки, тоді потрібно працювати над образами та прощенням.