Вам набридло, що вас весь час «б'ють?» Як благородно відбити напад й при цьому зберегти цілісність? Про це йшлося в «Програмі YOU» психолога Юлії Юр'євої.

Всі види здійснення впливу діляться на дві групи: цивілізовані та варварські. До цивілізованих видів відносяться: аргументи, контраргументи та конструктивна критика. Для них характерно: відсутність емоцій, оперування фактами та взаємна повага. Решта видів – варварські. Для них характерно: емоційність, відсутність фактів та атака на психіку (зневажливі, знецінювані фрази, грубий осуд).

Як визначити з яким видом здійснення впливу ви зіткнулися? Якщо після спілкування, ви відчули себе маленькою, нікчемною людиною. Якщо ваш настрій зіпсувався та залишилася гіркота всередині, значить на вас була здійснена психологічна атака. Адже коли нападник хоче заподіяти вам психологічний біль, він звертається до вашої емоційної частини. Після такого емоційного удару, людина втрачає контроль, самовладання та знаходиться у хиткому положенні.

Що в такому випадку робити? Застосувати психологічну самооборону – перевести розмову з емоційної площини, у площину розуму, логіки та фактів. Бо коли ви говорите на мові «здорової людини», ви не втрачаєте контроль. Ви можете почути факти й далі сказати: «Я вас почула, дякую». І все – розмова завершена.

Якщо їдкі слова заподіяли вам біль, значить удар був нанесений в відкриту рану. А якщо є рана, значить її треба лікувати. В цьому випадку краще терміново закінчити розмову та припинити контакти з цією людиною.

Але якщо ви готові продовжити розмову, є декілька корисних правил, як треба себе поводити.

  1. Слідувати правилу трьох «НЕ»: Не мовчати. Не виправдовуватися. Не нападати. Якщо ви почнете виправдовуватися або нападати у відповідь, значить ви проковтнули гачок.
  2. Потрібно говорити дуже чітко, повільно, без емоцій, логічно, можна з гумором чи серйозно, АЛЕ ні в якому разі не агресивно. Бо така реакція доказує, що кривднику вдалося вас «зачепити».
  3. Щоб себе стримати, можна згадати людину, на вашу думку, дуже мудру та шляхетну й подумати, як би вона вчинила на вашому місці? Це дасть вам можливість абстрагуватися та перейти з емоційного поля, в яке вас вганяють, в логічне. А в логічному полі ви вже зможете нормально спілкуватися.
  4. Використовувати психологічні техніки: «техніка логіки» – я готова вислухати конкретні факти, «техніку заїждженої платівки» – тричі повторити свою думку, «техніку уточнення» – спокійно уточнити: «Що ви маєте на увазі?»

На завершення програми психолог зауважила, що вкрай важливо прийняти та полюбити себе – це зробить самооцінку твердою та стабільною. Тільки тоді ви зможете правильно відреагувати на атаку. Але якщо людина поранена, якщо від кожного слова їй боляче, все бере на особистий рахунок, треба допомога та емоційне зцілення.