Про те, що таке психічне здоров'я, та коли звертатися по допомогу говорили із практичним психотерапевтом, фахівцем в області міжособистісних відносин, дружиною, мамою трьох дітей, співзасновницею платформи "Жінки в дії" - Надією Ширій та ведучим програми «Формула сім’ї» з Олексієм Травніковим.

Психічне здоров’я - це відсутність симптомів психічних розглядів, стан щастя, який дозволяє людям реалізувати свій потенціал, насолоджуватися життям, справлятися з щоденними стресами, продуктивно та плідно працювати та робити внесок у свою спільноту, середовище, в якому людина функціонує, як сім’я, колектив. Існує суспільна думка, що люди з психічними розладами є небезпечними для громади, таки собі «психи», які поводяться неадекватно. Але, насправді, за статистикою саме такі люди дуже часто стають жертвами різного виду насильства. Вони можуть мати престижні посади, досягати успіхів у кар’єрі, водночас страждати від нав’язливих думок, фобій, панічних атак, тривог. Часто такі люди бояться звертатися за допомогою до спеціалістів, щоб їх не вважали психічно хворими.

Насправді, тривога це нормальний стан, який допомагає обійти небезпеку, але коли тривожний стан посилюється без причини, це вже є відхилення від норми. Зафіксовано, що у 75% випадків - психічні розлади з’являються у дитячому та підлітковому віці. Тому, батькам варто не применшувати емоції, які відчуває дитина.

Поради батькам

  • Слухайте дітей та приділяйте їм час.
  • Встановіть емоційний зв’язок з дитиною.
  • Приймайте дитину безумовно.
  • Відсутність будь-якого насильства у родині.

Якщо людина сама зрозуміє, що в неї пригнічення триває вже багато часу, вона може шукати інформацію самостійно, звернутися до рідних, близькі можуть порадити звернутися за допомогою. Чоловікам також треба бути уважними, помічати у жінок тривожні стани вчасно. При депресії найбільш поганою порадою буде «візьми себе в руки, посміхнись». Якщо людина більш вразлива емоційно, то може страждати більше від психічних розладів.

Критерії психічного здоров’я

Розуміти свої емоції, потреби.

Взаємодіяти з іншими та вчитися контролювати свою поведінку.

Отримувати радість від життя, від того, що робимо.

Ставити цілі згідно з цінностями та йти до мети.

Молитися та перебувати у Слові Божому.

Переосмислювати цінності психічного та фізичного здоров‘я.

Думати, як проживати життя свідомо, щоб надавати собі допомогу.

Коли не здатні надавати собі допомогу звертатися за допомогою до фахівців. 

«Психічне здоров’я – дар, за який ми маємо брати відповідальність, як і за духовне життя», - підкреслила гостя програми.