Є багато пар, які розлучили та шкодують про це. У «Формулі сім’ї» ми будемо досліджувати цю тему. Цю програму ви можете подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/1383140519050184

Згідно з загальними дослідженнями, як європейськими, так і американськими, доказано, що люди, які живуть в шлюбі, живуть довше та у них вищий рівень задоволеності життям. Це природно, адже ми, як соціальні люди, потребуємо довготривалих стосунків один з одним та єдності. Бо саме для цього ми були й створені. Майже ніхто, вступаючи до шлюбу, не має наміру розлучитися, навпаки – всі бажають жити довго і щасливо та померти в один день. Тоді звісно виникає питання: «Чому тоді так стається, що люди розлучаються? І найголовніше, чому в Україні аж – 72% розлучень?»

Причини розлучень:

  • Є випадки, коли є знецінення або загроза життю, тоді краще розлучитися, але відсоток таких розлучень не великий.
  • Люди втрачають між собою єдність.
  • Реальність сімейного життя виявилося іншою, ніж вони собі уявляли.
  • Сімейний побут.
  • Зрада.

Про що шкодують люди, які розлучилися?

Шкодують про втрачений час. Люди, які розривають шлюб, роблять це не від хорошого життя. Напевно були якісь питання, напруження та невдоволення в стосунках, які, як мінімум, одну сторону робили нещасливою. Коли такі стосунки доходять до моменту розірвання, то в них вже є негативний накопичений досвід. Шкодують, що не були більш активними та не ставили шлюб на перше місце. Такі сімейні пари спочатку впадають у занепад, а потім поступово віддаляються один від одного, тому що сприймають шлюб, що само собою є зрозумілим, що не змінюється. Шкодують, що не відстоювали у шлюбі свої інтереси та майже втратили себе. Такі люди спочатку в одній ситуації уступили, потім в іншій, а потім й не помітили, що почали ставити інтереси свого подружнього партнера вище своїх. Шкодують, що не звернулись за допомогою до психолога.

Поради подружнім парам:

  • Краще розірвати стосунки до укладення шлюбу. Тобто потрібно краще дізнаватися один одного до створення шлюбу. Цей свідомий період дошлюбної підготовки запобігає багатьом проблемам у майбутньому. Він дає більше можливостей та інструментів для пізнання іншої людини.
  • Пам’ятайте, що шлюб не є статичним. Він динамічний. Люди постійно змінюються, на них впливає купа факторів. Коли вони починають розслаблятися, сприймати, як належне те, що вони мають і відповідно припиняють прикладати зусиль, зв’язок між подружжям послаблюється.
  • Раджу кожному, щоб він зрозумів та прийняв той факт, для того, щоб насолоджуватися стосунками й надалі, потрібно прикладати сили. Почніть з побачень, з поваги один до одного та бажання ще більше пізнати людину – це підживити ваші стосунки.

Побачення у шлюбі – це свідомо виділений та обраний час, який присвячений побудові стосунків між чоловіком і дружиною.

Про це та багато іншого шкодують пари, що розлучились. І віддали б все, аби мати можливість повернути час та виправити свої власні помилки. Якщо у вас цей час є зараз - можливо варто зупинитись, усвідомити це, запалити у своїх відносинах новий вогонь або звернутися за допомогою до психолога.