Сьогодні у спецвипуску проєкту “Загартовані” ми спілкуємось з Марʼяною Капустинською, організаторкою проєкту “Будинок Сховище” для жінок і дітей, які постраждали від домашнього насильства.

Також цей ефір можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=qoIRYoF--Qc

Щодня величезна кількість жінок та дітей потерпають від домашнього насильства. У жінки може виникнути відчуття, що у цілому світі вона залишилась сам на сам зі своєю проблемою. Але це не так. Завдяки “Будинку Сховище” у жінки з’явилася можливість кардинально змінити своє життя на повноцінне та щасливе.

Мета цього проєкту: навчити жінку заново жити; побачити світ по-іншому, бо коли вона жила в деструктивних відносинах, їй здавалося, що це норма, що всі так живуть; дати їй правильні орієнтири у житті; допомогти пережити повне зцілення та перезавантаження.

Як це технічно відбувається?

“У нас є орендований будинок на 400 кв.м, - ділиться Мар’яна. - Ми приймаємо жінку на рік безкоштовно. Надаємо їй житло, 4-х разове харчування, речі, медикаменти, супроводжуємо її впродовж року.

Вона проходить 9-місячну програму “Відновлення шикарної жінки”. Потім у неї починається період адаптації, коли вона може влаштуватися на роботу, працювати і збирати собі фінансову подушку. Коли закінчиться програма і жінка вийде, у неї будуть якісь заощадження, щоб вона мала змогу винайняти житло, щось придбати і більше не повертатися в деструктивні відносини.

Впродовж цього проєкту жінка працює над собою, над своїм мисленням. Це боляче, не приємно. Деякі жінки, які були в деструктивних, аб’юзивних стосунках не хочуть цього  робити, тому до кінця доходять не всі, але ми не заставляємо насильно працювати над собою, бо це теж є насильство. Ми беремо лише тих, хто усвідомлює, що їй потрібна допомога. Якщо телефонує мама/подруга, а сама жінка не хоче змін, то нічого не вийде. Потрібне її особисте бажання.

В будинку існують деякі правила:

  • Жінки харчуються та сплять по режиму, не курять та не випивають.
  • Потрібно приймати один одного з любов’ю, бо всі жінки різні.
  • Телефонами і планшетами можна користуватися з 13- 16 години, щоб жінка змогла емоційно відірватися від минулого життя. Зазвичай аб’юзери намагаються повернути жінку – свою жертву. Ця ломка триває десь 2-3 місяці.

З жінками працює сама Мар’яна, яка живе в будинку з ними. Їй допомагає організація “Неїмія”, психологи та дитячі психологи, також вона співпрацює з поліцією.

“Ми не хостел, де можна лише переночувати, а потім потрапити знову ж в такі самі стосунки, - зазначає Мар’яна. - Ми працюємо з людиною, щоб вона зцілилася та змінила життя. Якщо вона хоче працювати над своїм життям, ми готові допомогти.

Як допомогти людині, яка знаходиться в аб’юзивних відносинах?

Зазвичай хочеться одразу спасти цю людину, але цього не потрібно робити. Що можна робити?

  • По-перше, це інформація. Потрібно говорити жінці, що у неї нездорові відносини, що так не має бути, що є центри, де їй зможуть допомогти, але при цьому не можна звинувачувати ні її, ні його. Бо сьогодні у них розборки, а завтра у них любов, а винними будете ви.
  • По-друге, це підтримка. Вона повинна відчувати, що ви поруч і готові її вислухати.
  • По-третє, це допомога. Коли людина вже просить про допомогу, тільки тоді потрібно допомагати.

Є багато факторів, чому жінка терпить насильство і нічого не робить - це співзалежність, нема куди піти, страх тощо. Головне в такій ситуації  – прийняти рішення, бо тоді на це рішення прийдуть люди, які можуть їй допомогти.