Повертатися завжди дуже важко, особливо тоді, коли покинув і зрадив близьких і скрутну для них хвилину. Це так само складно як визнавати свою поразку або те, що ти був не правий. Пригадую як мені було важко в дитинстві йти і просити вибачення у того, кого образив. Але Ноомі була змушена йти назад, адже не хотіла помирати від голоду на чужині без чоловіка і без дітей. У неї не залишилось інших варіантів.  І це було правильне рішення, навіщо гинути в далекій країні, якщо у тебе на батьківщині є твоя оселя, маєток і родичі, які завжди тебе чекають?

Коли Ноомі і Рут зайшли в місто, то зашумів увесь Вифлеєм. Всі запитували: Чи це Ноомі? А де її чоловік? І полетіли плітки і розмови. Все це Ноомі прийшлося проковтнути і пережити. Вона каже їм: Не кличте мене Ноомі, але Мара, бо велику гіркоту зробив мені Бог. Значення імені Ноомі "приємна", а Мара - гірка. Тому, Ноомі визнала, що вони зробили неправильно, коли вийшли з Вифлеєму, за що Бог їх покарав і зробив гіркоту. Далі вона каже їм: Я заможною пішла та порожньою вернув мене Господь". Вона виходила з чоловіком та синами, а тепер повернулася сама.

Цей випадок мені нагадує історію про блудного сина. Хлопець мав все: маєток, багатство, сім'ю, але вирішив жити сам, весело і розгульно. Пішов від батька в чужу країну. Та не довго тривав його бенкет, кошти закінчилися і він залишився сам і ні з чим. Він став нікому не потрібним, його залишили навіть "найкращі" друзі. Покинений всіма на призволяще, його осяяла думка, як колись Ноомі: навіщо мені тут помирати від голоду, якщо вдома є вдосталь хліба та м'яса, і там батько чекає на мене. Він встав і повернувся додому. І це було його правильне рішення. І тут ситуація схожа як у Ноомі, він вийшов від батька з багатством, а повернувся порожній і пустий. Тато його прийняв і влаштував свято, що син був загубився, а тепер знайшовся.

Як би далеко ми не зайшли, як би сильно ми не заблукали, наш Батько чекає на нас, Він дає нам шанс повернутися до Нього, дає можливість поправити свою помилку і зробити правильний вибір. Ноомі повернулася, а ти?