«Послух кращій від жертви, і покора краще туків баранів» (1 Самуїла 15:22).  Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко. У гостях був – ігумен Діонісій, священник Православної Церкви України.

Послух – це християнська чеснота, протилежна егоїзму, почуттю впевненості в собі. Ця чеснота дає нам можливість почути глибоко в душі Божий промисел та підкоритися йому, протиставляючи своїм особистим бажанням.

У часи написання цього вірша, ще існувало жертвоприношення. Воно було різними, й в тому числі християнськими. У християнстві це почалося ще за часів Адама, коли його сини приносили жертви: один від плодів городництва, а інший – від скотини, якою він займався. Далі за часів Мойсея з’явилися чіткіші вимоги до жертвоприношення. Але чи це було важливим для Господа?

«Послух кращій від жертви», – ці слова промовив пророк Самуїл, звертаючись до царя Саула. Якщо прочитати всю історію повністю, то можна дізнатися наступне. В Ізраїлі жив цар Саул, помазаний пророком Самуїлом на царство. Він отримав від Бога послух на служіння, але неодноразово порушував те, що відкривав йому Бог. Спершу це сталося у випадку з філістимлянами, потім з Амаліком. Через що Саул був позбавлений царства, і через пророка Самуїла засуджений за свій непослух.

Чому так відбувалося? Тому що Саул через своє его, свій страх перед народом, не послухався Господа та вніс свої корективи в Божі настанови. І саме в цьому контексті, від імені Бога прийшов пророк Самуїл і сказав царю, що послух важливіше, ніж жертви. Якщо подивитися цю історію далі, то можна прочитати, що в підсумку, Саул втратив царство та благовоління Господа.

Ігумен Діонісій наголосив, що непослух – це гріх, який Біблія прирівнює до ворожби. Це негарна риса християнина, це гордість і протистояння Богові. А як же тоді навчитися послуху? По-перше, людина повинна розуміти, що це дуже кропітка робота над собою. По-друге, треба мати певний досвід. Ми ж теж колись вчилися слухати своїх батьків. По-третє, треба мати смирення та терпіння. Це справа не одного дня. По-четверте, і найголовніше – любов та взаємини з Богом.

Як Господь може промовляти до нас? 1. Через священнослужителя. 2. Через Святе Боже Слово. 3. Через молитву. 4. Через думки. Коли Господь хоче, щоб ми почули, Він промовляє до нас неодноразово, щоб ми виконали так, як Він хоче. Але якщо Господь говорить, а ми будемо довго противитися той інформації, то в якийсь момент Господь перестане говорити до нас.

Гість зазначив, що Ісус Христос на власному житті показав нам найкращий приклад послуху. Він нічого не робив без дозволу Батька. Навіть на смерть Він пішов, бо на то була Божа воля, хоча міг покликати легіон ангелів і вони врятували б його. Але Він обрав підкоритися Божої місії. Тому і нам треба слухатися в межах своєї роботи, служіння, сім’ї, але при цьому слід розуміти, що наш світ недосконалий, тому всі накази краще порівнювати з Біблією та Словом Божим та думати виконувати їх чи ні.

На останок гість бажав всім контакту з Богом, що ми чули Його голос, любили та виконували Його доручення.

RadioM