Про Свято Покрови Пресвятої Богородиці, Діву Марію та її подвиг - йшлося у програмі «Сторінками Біблії» з Ігорем Середою. У гостях – пастор Сергій Накол.

14 жовтня в Україні відзначають День захисника вітчизни, День козацтва і День Святої Богородиці або як заведено називати в народі – Свято Покрови. Бо Марія є покровителькою козаків. Діва Марія згадується у всіх Євангеліях та навіть у Пророка Ісаї: «ось Діва в утробі зачне, і Сина народить». Саме на ці слова посилається Матвій у своєму Євангелії. Так що ми знаємо про Марію з Біблії?

  1. Це була дівчина, юдейка, яка походила від коліна царя Давида;
  2. Їй було приблизно 15-16 років, точного віку немає;
  3. Вона була заручена з хлопцем Йосипом, тобто ще не була в шлюбі;
  4. Під час заручення до Марії прийшов янгол та каже: «Ти народиш Сина від Бога».
  5. Ця обіцянка справдилася. Марія дійсно народила Сина від Духа Святого.

Чому для народження Сина Божого була обрана саме Марія? Напевно було чимало інших дівчат, які також відповідали всім Божим вимогам? Відповідь на це питання Біблія не дає.

Навіщо саме таким чином був народжений Ісус? По-перше, щоб підкреслити, що наше спасіння повністю належить від Господа, людина не може прикласти до цього зусилля. Може тільки молитися. По-друге, таким чином Господь показав вірність Своєму Слову. Бо Він казав, що ця Дитина буде потомком царя Давида. По-третє, Ісус був на 100% Богом та на 100% людиною, бо тільки так Він міг заплатити за гріх людства та перемогти смерть. Для того, щоб Господь був народжений саме у такий спосіб, потрібна була дівчина. Вибір пав на Марію.

Чому люди почали обожнювати та молитися Марії? Де межа між вшануванням Марії та поклонінням? Діво Марія заслуговує на нашу шану та повагу, бо вона була слухняна Божому заклику: «нехай буде по слову Твоєму». Але з часом люди почали не просто шанувати матір Ісуса Христа, а молитися їй, щоб вона попросила за них перед Христом. Вони посилаються на перше чудо Ісуса, коли Він на прохання матері перетворив воду на вино. Так, але це був одноразовий випадок. Тому це не дає нам підстави думати, що буде так, як попросить Його мати. Ми більше не бачимо, щоб Ісус творив дива на прохання матері. Не робили цього й апостоли. Навпаки – вони тільки вказували людям на Ісуса Христа, й нам потрібно так робити.

Далі в Біблії описується випадок, коли до Ісуса прийшла мати, поспілкуватися. А Він каже: «хто Моя мати?... ті хто чують слова Мої». Тобто, так це Моя мати, але пріоритет для Мене люди, які Мене слухають. Таким чином Він прирівняв віруючих людей до Діви Марії, бо тепер всі вони Його сім’я.

На останок ведучий зробив висновок, що людям треба звернути увагу на перший розділ Євангелія від Матвія, де Марія спілкується з Божим Янголом. Янгол каже їй щось дуже важливе, що суть не в ній у Марії, суть в Рятувальнику, якого вона повинна народити. На що Марія каже: «я – раба Господня, хай буде по слову Його». Марія показала всім нам  найкращий приклад такими треба бути слухняними до Божого Слова. Тому вся увага повинна бути прикута не до Марії, а до Ісуса Христа.