У Біблії є такі вірші: «Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам; бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять йому» (Матфея 7:7-8) Чому ж тоді Господь залишає молитви без відповіді? Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко та гостем – ігуменом Діонісієм, священником Православної Церкви України.

Важливо пам’ятати, що молитва – це не набір завчених фраз. Це наше життя. Наші взаємини з Богом та людьми. А вони відбуваються протягом 7 днів на тиждень та 24 години на добу. Саме таким у нас повинен бути молитовний зв’язок з Богом. Так, Христос залишив нам молитву «Отче наш». Але вона була записана у Біблії більше, як взірець.

Є кілька видів молитви:

  1. Подячна молитва. Тут важливо з яким серцем ми молимося. В Біблії є приклад, як Каїн і Авель принесли Богу дари на знак подяки. Господь, бачачи серця братів, Авеля подарунок прийняв, а Каїна – ні.
  2. Молитва прославлення, коли ми величаємо Бога за те, який Він є: сильний, мудрий, дбайливий, вірний, люблячий та ін.
  3. Прохальна молитва, коли ми про щось просимо Бога. У Святому Письмі ми читаємо, як Соломон просив у Господа мудрості, пророк Ілля просив, щоби Бог послав дощ та багато інших прикладів.
  4. Молитва покаяння. На приклад, цар Давид покаявся у своїх гріхах, і Господь почув його молитву.

Від чого залежить відповідь на молитву?

  • - Від наших стосунків з Богом. Якщо наші стосунки з Господом близькі, то ми швидше отримаємо відповідь. Якщо ми з Ним мало знайомі, то відповідь може затриматися або не прийти.
  • - Тільки Господь знає Свої наміри нам во благо. Коли людина про щось просить, вона не знає, чим може це обернутися. Є багато прикладів віруючих людей, які про щось просили Бога, а з часом навіть дякували за те, що Господь їм тоді не дав.
  • - Іноді треба посилена молитва. На приклад, Даниїл молився протягом 21 дня. Бог відразу почув прохання цього чоловіка і послав йому на допомогу ангела Михаїла, але йому заважали сили темряви. І завдяки посиленої молитви Даниїлу, ворог був переможений.
  • - Потрібен час. Є випадки, коли людина довго молиться, просить та Господь тільки через роки відповідає. Батьки Іоанна Хрестителя, Аврам і Сара багато років молилися за дитину. І Господь їм дарував малята.
  • - Від нашого серця та намірів. В Біблії є приклади, коли молитва залишалася без відповіді, бо молитва людини була направлена проти іншої людини або проти цілого народу.

На останок гість підбив підсумки, що, по-перше, здебільшого Господь відповідає на молитви, які щиросердечні, мають сенс та несуть добро. По-друге, якщо Бог і каже «ні», то не треба на Нього ображатися, бо Він краще знає і дуже любить. І головне, якщо Господь мовчить, це не означає, що Він каже «ні». Результат молитви може прийти з роками. Інколи треба дуже довго чекати на відповідь від Бога, але вона обов’язково прийде.