Пішла ціла епоха. Королева Єлизавета II спочила у Господі. Мільйони людей оплакують її смерть. У програмі «Сторінками Біблії» з ведучим пастором Сергієм Накулом згадуємо про цю видатну особистість, а також дивимось, яку втіху і впевненість надає Боже Слово тоді, коли помирає монарх, якого любив Господь і люди, і який правив більше півсторіччя. 

Королева Єлизавета II пішла до Господа. ЇЇ смерть оплакують мільйонні людей по всьому світу. Це дійсно достойно поваги, коли за тобою всі сумують, але не чекають, коли ж ти нарешті помреш. Королева була унікальною постаттю не лише для своєї країни, а й в історії людства. Бо 70 років на престолі – то абсолютний всесвітній рекорд. 

Не зважаючи на свої статки, владу, Королева усвідомлювала, що вона – лише людина. У своїх Різдвяних листах до нації вона знову і знов показувала, що вона – смертна і що є єдина безсмертна людина і Господь – це Ісус Христос, в Якого вона вірить. Так вона була обмежена політикою, але навіть з того, що вона казала прямо, було видно, що вона покладала свою надію на Бога, називаючи Його своїм Господом і Спасителем. Ось лише деякі її цитати:

  • «Протягом всього мого життя послання та вчення Ісуса Христа були моїм провідником. І в них я знаходжу надію».
  • «Бог послав у світ унікальну особистість, ні філософа, ні генерала, хоч вони й важливі, а Спасителя, Який має силу прощати».

Декілька цікавих фактів про королеву Єлизавету II:

  1. Вона була старшою з дочок короля Георга VI, після його смерті перейняла престол у віці 25 років. 
  2. В 1940 років, коли їй було 14 років вона вперше публічно виступила на радіо на підтримку свого народу через війну. 
  3. За час її правління, змінилося 7 Пап Римських та 15 англійських прем’єр-міністрів. 
  4. Історично так склалося, що Королева була головою англіканської церкви.
  5. Під час Другої Світової війни вона не втекла до Канади, не евакуювалася, як їй пропонували, а залишилася разом з Вінстоном Черчілем та своїм батьком. Вона тоді була принцесою і всіляко допомагала фронту: шила одяг, надавала кошти на купівлю цигарок для військових, відвідувала розважальні програми для евакуйованих дітей тощо. 
  6. В 1945 році вступила до допоміжної територіальної служби, де пройшла курси для самооборони для жінок. 
  7. У війні України з росією, Королева підтримала саме Україну. Також у своїх зверненнях, вона показувала, що вона на боці українського народу у визвольній боротьбі проти агресорки - російської федерації.

Історія життя Королеви Єлизавети II дуже перекликається з іншими Біблійними прикладами правління монархів. Зазвичай, якщо цар був добрим, любив Господа і свій народ, Бог давав йому славу, честь і довгі роки правління. Наприклад, царі Іосія, Давид, Соломон, Ровоам та інші. Так, вони не були досконалими. Бо ніхто з нас не ідеальний: ні вони, ні Королева, ні кожен з нас. Але є добрі правителі, про які згадується в Біблії з повагою. 

І є звичайно й злі правителі, які закінчили своє життя погано. Це видно на прикладі царів Озії та Ахава, цариці Єзавелі та інших. Саме ця цариця підбурювала свого чоловіка – Ахава до служіння ідолам, щоб він чинив неправосуддя, вбивав людей і скоював жахливі речі. Тобто все те, що Господь ненавидить. Який кінець був у таких царів? Ви знаєте.  

В кінці програми ведучий підбив підсумок, що ми живемо в важкі часи, коли прямо на наших очах створюється історія. Ми бачимо двох протилежних керівників держав, які зробили вибір у своєму житті. І зараз за одним весь світ плаче, а за іншим – коли він помре – весь світ буде радіти.