Перевір свої стосунки: чек-лист 16 поганих звичок у шлюбі. Про них і говоримо у «Формулі Сім’ї» з Олексієм та Оленою Травніковими.

Також ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/323176234063142/

Ми можемо жартувати та сміятися про те, як швидко діти можуть формувати нездорові звички. Але так само чинимо ми, дорослі, набуваючи шкідливих звичок у шлюбі. 

Зв'язок і близькість не трапляються випадково, вони вимагають навмисності (тобто «наших зусиль»). А нездорові звички, які дуже легко набуваються, якраз збільшують оцю відстань між подружжям. 

Звички, які заважають нам у шлюбі та яких потрібно позбутися:

Не вітаємося зі своїм подружнім партнером, коли він або вона повертаються додому. Ми настільки звикаємо один до одного, що вважаємо нормою не сказати «Вітаю. Добрий день. Радий тебе бачити та інше». Не використовуємо зоровий контакт, коли ми розмовляємо. Ми всі багатозадачні та робимо багато речей одночасно, але, коли ми взагалі не розмовляємо без зорового контакту, це погано. Не святкуємо важливі події. Дехто скаже, що це не на часі, але ми не погоджуємося. Адже ми не говоримо про якісь пишності та розкоші. Важливим моментом святкування – є створення особливої атмосфери для емоційної близькості. Говоримо негативно про свого чоловіка/дружину іншим. Може бути одна досвідчена людина, до якої ви можете звернутися за порадою у разі складної ситуації, але говорити всім погані речі не можна. Приписуємо негативні намірі партнеру. Відносимося до подружнього партнера з неповагою. Коли ви до когось краще ставитися, ніж до свого подружнього партнера, це проблема. Не прикриваємо свого чоловіка/дружину перед дітьми. Дозволяємо дітям переривати ваші розмови. Коли діти маленькі цього не уникнути, але якщо дитині вже 5 років, тоді вона повинна цьому вчитися. Не торкаємося один одного, окрім сексуального контакту. За допомогою дотиків ми виражаємо підтримку. Коли ми уникаємо фізичного контакту, ми віддаляємося. Уникаємо конфліктів. Конфліктувати треба, але робити це потрібно правильно. Використовуємо слова на кшталт «завжди» і «ніколи». Потрібно уникати узагальнюючих слів і завжди конкретизуйте, особливо в критичних обставинах. Не просимо про участь у прийняття рішень. Не кажемо «я люблю тебе» або «дякую». Перебиваємо свого чоловіка/дружину. Це неповага, неввічливо і це посилає поганий сигнал людям, що оточують вас. Очікуємо, що ваш чоловік прочитає ваші думки. Це глобальна помилка, ніхто з нас не має вдубованної конструкції з детекторами, який  читав б думки іншої людини. Нам потрібно бути максимально відкритими у висловлення наших бажань. Очікуємо, що подружній партнер буде задовольняти всі ваші потреби. Дійсно є такі потреби, які мають бути закриті тільки у подружніх стосунках, але чоловік та дружина не можуть задовольнити всі потреби, і не можна від них цього очікувати.

Не робіть цих помилок, і будьте щасливими!