В ефірі програми «Епідемія доброти» разом з капеланом Олександрою Адріяшиною говорили про те, як памʼятати різні події в житті. Та яким чином памʼять нам допомагає переживати сьогодення та події, котрі з часом стануть для нас спогадами.

Спогади – це невід’ємна частина нашого життя, яка заслуговує на те, щоб ми їх проживали. Але, на жаль, вони можуть бути як приємними та радісними, так і болісними. Тому, коли ми кажемо про спогади, ми повинні розуміти, що вони мають дві сторони медалі – солодку та гірку.

Звісно час від часу у кожного з нас може з’явитися бажання – уникати гірких спогадів, чи заховати їх в кладовищах нашої пам’яті. Але цього краще не робити. І ось чому:

  • По-перше, якщо вони вас мучать, то це сигнал про те, що терміново потрібно лікувати душу, щось змінювати у своєму житті та шукати мотивацію.
  • По-друге, спогади як гарні, так й погани можуть стати трампліном для нашого подальшого життя. Щоб ми та наша країна мали сили відштовхнутися та почати змінюватися.

На приклад, під час війни в Україні з’явилася одна важлива традиція. Кожного ранку о 9 годині хвилиною мовчання вшановувати пам’ять загиблих. Щоб українці, де б вони не були, згадували про людей, які віддали своє життя для нашої перемоги. Пам’ятали, яку неймовірну ціну платить країна за нашу свободу та підтримували сім’ї загиблих військовослужбовців та цивільних.  

Як можна покращити свою пам’ять та як стерти те, що не хочеш пам’ятати?

Порада № 1: Просто забути – це не вихід, але можна ці спогади замістити іншими, на контрасті. Погодьтеся, якщо ми не любимо холод, ми шукаємо тепло. Тому, якщо нам щось не приємно, ми ще більш завзято шукаємо того, що ми любимо і чим ми можемо це замінити.

Порада № 2: Займіть свою голову думками про людей і про те, як можна їм допомогти, тоді погані речі самі покинуть нашу пам’ять.

Порада № 3: Старайтеся запам’ятати дні народження людей, яких ви хочете підтримати. Так ви й людям допоможете, й погані спомини витіснити.

Порада № 4: Якщо приходять на розум неприємні спогади, не пручайтеся їм, а краще проаналізуйте, зробіть висновки і тоді відпустить. Якщо потрібно, виплачете біль та образи.

Порада № 5: Зберігайте фото та знакові речі.

Порада № 6: Думайте про людей, яких не має, щоб вони зробили або подумали з приводу тих чи інших речей. Згадуйте приємні моменти з ними та будьте їм вдячними, що вони були у вашому житті.

Порада № 7: Займіть свою голову сьогоденними справами. Почитайте якісь позитивні речі.

Порада № 8: Якщо ви відчуваєте, що спогади вкрай складні, важкі та неприємні, спробуйте їх контролювати та зверніться за допомогою до фахівців.

В кінці програми ведуча побажала, щоб спогади слухачів та читачів РадіоМ були тільки приємними, а погані спогади - як туман з ранком розвіювалися.