Кожна людина і суспільство в цілому прагне незалежності аби нарешті зажити щасливо. Це поняття у кожного своє. Але чи може людина, називаючи себе вільною, насправді потрапити у полон? Які ознаки справжньої незалежності? Про це ми поспілкувалися з пастором християнської церкви повного Євангелія “Вперед” Євгенієм Новосильним, у програмі «Духовні поради» на РадіоМ.

Десь в глибині душі у кожної людини є прагнення бути вільним, бути не підзвітним, бути незалежним. Хтось мріє назбирати грошей і поїхати далеко в гори, щоб жити одинаком в колибі. Але, абсолютно незалежна людина чи реальна вона?

Якщо розглянути життя в державі, то очевидно, що ми залежимо від закону, конституції, від керівника по роботі чи бізнес-партнера, від замовника наших послуг чи товару, банально, але, навіть, від транспорту власного чи міського.

Незалежність в сім'ї, виглядала б приблизно так: чоловік не працює, бо він незалежний від матеріальних цінностей, жінка не влаштовує домашній побут, адже вона також вільна, діти не ходять до школи, “ну, цю залежність від навчання!”

А чи не думали ви, що ми залежні “самі від себе”? Нам потрібно їсти, пити, спати, дихати...

Існує також духовна залежність. Крайня міра залежності — це рабство. Біблія показує, що кожна людина є рабом гріха або рабом праведності. Зауважимо, що раб Божий стає вільним!

Вільний раб — нісенітниця? Зовсім ні! До прикладу, риба, живе в воді, але захотіла бути вільною, на суші. І ось вона на березі кричить: “Я вільна!” та помирає… Для риби воля в воді, для журавля воля в небі, для людини воля в Бозі. Проповідник Еклезіаст в Біблії зауважив: “хто валить мура, того гадина вкусить” Тобто, для людей є певна огорожа захисна, в межах якої комфортно, саме там вони вільні. Ця огорожа — істина, Христос. Чим більше людина живе в рамках вчення Христова, тим більше пізнає, що є істина, що є добро і зло. Ідея незалежності без обмежень, це хибне поняття.

Тому сьогодні вибір за нами, від кого ми хочемо залежати… від люблячого, милуючого Батька-Творця, який дає нам свободу у своїй огорожі, щоб ніяка гадина нас не кусала… чи залежати від гріха, і бути рабами гніву, ненависті, пліток, похоті, а, можливо навіть, алкоголю та наркотиків...