Відносини з дітьми змінилися за умов наших реалій. Як допомогти дітям прийти до тями та адаптуватися? Як стан дорослого впливає на сприйняття дітей? Про це йшлося у програмі «Моя дитина – особистість» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Мами, рятуючи своїх дітей, почали вивозити їх на безпечну територію. Хтось лишився на заході України, а хтось поїхав за кордон. Але навіть, здавалося б, у безпечній місцевості з дітьми щось трапляється. Практично у всіх спостерігається агресія, непослух. Діти без спокійно сплять, виявляють велику нестриманість. Мами скаржаться, що вони стали шалені, з ними складно домовитися. Дітлахи не хочуть їсти, вони мають збитий режим.

І хоча діти багато чого не розуміють, але вони все відчувають. Їхній розхитаний стан свідчить про те, що вони не можуть впоратися з тим, що всередині з ними відбувається. Не кожен дорослий може впоратися, а тим більше дитина. Проблема дорослих у тому, що вони розв’язують дорослі проблеми та відкладають проблеми дітей на другий план. Дитина ж, потрапивши у складну ситуацію, стресову, не має навичок, як до неї адаптуватися, як упоратися. Їй дуже потрібен дорослий, який приділить їй увагу та допоможе.

Ось ряд рекомендацій!

  1. Дорослий повинен долучитися до життя дитини наскільки він може це зробити. Мінімум потрібно приділяти дитині 2 години на день. Це можуть бути спільні ігри, розмови, малювання, ліплення, вироби, спорт та інше.
  2. Дитина має відчувати вас тактильно. Звичайно ж, це включає обійми та поцілунки, рівний спокійний ніжний голос, ласкава посмішка. Ще дуже добре діють казки та добрі історії. Це все допоможе вашій дитині заспокоїтись.
  3. Максимально зменште вимоги до дитини. Перегляньте ваші заборони. Але при цьому по можливості спробуйте зберегти режим звичок. Наприклад, зарядку, сон та інше.
  4. Не дивиться весь день новини. Краще виділити для цього час вранці та ввечері. Дивіться новини дозовано, адже ваш стан відразу зчитують діти. Краще подумати про те, чим ви можете бути корисними в оточенні, в якому ви опинилися та залучати до цього процесу дітей.
  5. Намагайтеся забезпечити дитині будь-який процес навчання. Піти в нову школу/садок, вчитися онлайн, вивчати мови та інше. Вчитися – це звичний для дитини формат.
  6. Мрійте. З дітками треба мріяти. Малюйте з ними їхні мрії, що вони робитимуть, коли війна закінчиться. Ким вони хочуть стати. Як вони допомагатимуть нашій країні відновлюватися.
  7. Навчайте дітей допомагати іншим. Особливо, якщо це старші дітлахи. Вони можуть надавати певну допомогу: прибирати, готувати, допомагати по господарству, допомагати з малюками, вести гуртки та інше. Турбота про ближнього буде прибирати їхній егоїзм.
  8. Дорослі, намагайтеся при дітях не розмовляти з іншими дорослими, не сваріться, не турбуйтеся, не обговорюйте, де що підірвали. Нехай діти якнайменше слухають таких розмов. Так, вони повинні розуміти, що йде війна, але без надлишку інформації. Дітям це не корисно.
  9. Нехай діти п'ють більше води та вживають менше вуглеводів та газованих напоїв. Якщо є можливість, давайте їм більше овочів, фруктів та вітамінів. Ромашковий чай. Заспокійливий мультик на ніч. Душ перед сном.

Наприкінці програми ведуча побажала всім мамам мудрості та сил, щоб вони допомогли собі та своїм дітям максимально безболісно пережити цей складний час.