Слово «традиція» походить від слова «традиціо» – означає перекази, традиція, система зразків, норм, правил, якою керується велика та стійка група людей.

Психологи кажуть, що постійні ритуали роблять нас упевненими в собі, дають під ногами ґрунт й навіть допомагають пережити нелегкі часи. Є люди, які витримали серйозні випробування, бо їхні близькі зустрічали їх щовечора з поцілунками, і сім'я збиралася за спільним столом.

Також традиції корисні для здоров'я. Наш мозок потребує як нових вражень, так і стабільних та повторюваних. Тому він тримається за традиції та витрачає свої ресурси для впізнавання чогось нового.

Традиції бувають сімейні, світські та релігійні.

  1. Сімейні традиції – це те, що формує кожну сім'ю та робить її життя особливим. Наприклад, святкування якихось свят, збирання увечері на молитву чи просто для спілкування, поїздки, атрибути. Основне завдання сімейних традицій – це сфокусувати людей на чомусь важливому: на дружності, спілкуванні, єдності.
  2. Світські традиції. Кожна країна має свої традиції. Часто традиції йдуть поруч із якимись днями, святами, відзначеними датами або пов'язані з якимось ритуалом. Наприклад, 24 серпня ми відзначаємо День Незалежності, а 28 червня – День Конституції. Ще ми святкуємо День Українського Прапора, День вишиванки та багато іншого.
  3. Релігійні традиції. У церковному укладі існує багато традицій. Є загальнохристиянські традиції, які пов'язують усі церкви та дають їм розуміння єдності. Загальні свята – Різдво, Великдень, Трійця. Серйозне ставлення до Водного Хрещення. Особлива увага до дітей та до знедолених людей. Так, звичайно, у різних деномінаціях може відрізнятися дата свят та форма. Але це тому, що за традицією одні деномінації святкують за Юліанським календарем, а інші – за Григоріанським. Ще може трохи відрізнятись форма проведення, при цьому суть залишається незмінною.

Але традиції – це не лише позитивні моменти. Є у традиціях й «ложка дьогтю». Вона трапляється, коли форма витісняє сенс і замінює саму суть, заради чого взагалі було вигадано цю традицію. Біблія попереджає людей, щоб вони не створювали тільки видиме, та не були прихильними до чогось матеріального та фізичного: чи то зображення, ідола або людини, щоб це не стало акцентом їх поклоніння.

Також важливо розуміти, що є традиції, які згодом відходять або трансформуються. Це нормальний життєвий процес. Бо змінюється мода, розвивається музика, технології, запити суспільства.

Наприкінці програми ведучий підбив підсумок, що традиції у різних сферах нашого життя – це дуже добре, але при цьому не можна костеніти в них, потрібно все-таки залишати місце гнучкості та трансформації.