Чому жінки відчувають себе негідними кращої роботи, чому погоджуються на погане ставлення до себе, аргументуючи це "стішиться, любиться". Причини заховані в низькій самооцінці. Про це йшлось у програмі «Я – щаслива жінка» з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Самооцінка – це те, як до себе ставиться жінка, як вона себе сприймає і якою вона себе бачить. На жаль, більшість жінок мають низьку самооцінку, яка бере своє коріння в дитинстві. Як ми знаєте, до 4-5 років дитя сприймає себе через призму своїх батьків. І те, що вони до цього віку закладають в дитину, потім впливає на її само сприйняття.

Буває, що батьки постійно критикують дитя, кажуть, що вона така-сяка і нікому не буде потрібна. Потім ця мала виростає, виходить заміж і починає робити все можливе, щоб її не покинули та дозволяє собою маніпулювати. Бо в неї – жінки з заниженою самооцінкою - багато страхів. Вона боїться висловити свою думку, бути знедоленою, непотрібною, кинутою.

Чому? Тому, що у неї немає усвідомлення своєї внутрішньої цінності. Така жінка не розуміє, що вона особистість. Що незалежно від різних факторів вона вже цінна та важлива.

Як підвищити самооцінку та полюбити себе? По-перше, потрібно усвідомити, що ви повноцінна особистість. По-друге, дозволити самій собі робити приємне навіть в дрібницях. І, по-третє, не боятися осуду та почати робити те, що вам подобається.

Які практичні кроки потрібно зробити?

  1. Найперше і головне потрібно усвідомити, що кожна жінка була створена Богом. Що вона дивовижна, унікальна та неповторна. Це усвідомлення буде підіймати вам самооцінку.
  2. Зрозумійте, що інші люди не можуть вас належно оцінити. Адже, як може людина з обмеженим рівнем мислення, у якій є мільйони комплексів дати належну оцінку тому, хто я є? Тому не залежте від думки інших людей.
  3. Не бійтеся помилятися. Ще нічого не сталося, а ви вже переживаєте. Потрібно подивитися страху в обличчя і подумати, що станеться, якщо це трапиться. Є речі, які ніколи в житті не відбудуться, але люди про них думають постійно.
  4. Контролюйте свої думки. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, подумайте звідки прийшла ця думка. Хто вселив її в мені? Чому я стала так думати? Можливо так говорили мої батьки?
  5. Подивіться на те, що вас оточує: інтер'єр, одяг, речі. Подумайте, що вам не подобається і позбудьтеся цих речей. Не треба миритися з тим, що вам не до душі. Бог вкладає в нас і хотіння і діяння за Своїм уподобанням.
  6. Знайте, що ваше тіло реагує на вашу самооцінку. Коли ми не приймаємо себе, ми починаємо їсти солодке, смачненьке, щоб компенсувати брак любові. Через це ми гладшаємо і ще більше себе не любимо. Щоб цей процес зупинити, потрібно полюбити себе такою яка ви є. Адже організм реагує на ваші думки про прийняття себе.

Наостанок, ведуча порадила жінкам, щоб вони полюбили себе, підвищили свою самооцінку, слухали наші радіо ефіри та стали по-справжньому щасливими.