Найчастіше питання, яке чує психолог від батьків : «Чому моя дитина неслухняна? Навіть крик не допомагає! Що робити?!». Ось про це і поговорили в передачі «Моя дитина - особистість» з психологом, коучем особистісного зростання, експертом по вихованню дітей - Писаренко Тетяною.

Чи є різниця між – неслухняна дитина та дитина не слухається? Послух — це певні дії після того, як ми щось почуємо, реакція і наслідки на неї. Багато батьків вважають, що найважливіше, щоб їхні діти були слухняними, саме з такими запитами звертаються до фахівців дорослі. На які маніпуляції тільки не йдуть діти, щоб не послухатися, шукають відмовки й приводи.

Що відбувається з дитячим розумом, коли до нього надходить прохання або команда від батьків? Адже часто батьки «грішать», використовуючи свій авторитетний лідерський тон. У такому випадку дитина не відчуває себе особистістю, всі завдання сприймаються як нав'язування і з’являється бунт. Тому треба виховувати дітей, пояснюючи та навчаючи їх, а не командуючи, щоб вони вчилися довіряти. Це дуже важливо, коли у дитини буде розуміння, якщо батьки наполягають, значить це треба.

Якщо з дитинства людина вчиться довіряти батькам та слухати їх, то в майбутньому может уникнути багатьох помилок. Якщо батьки ще можуть насильно контролювати маленьку дитину, то з підлітками буде складніше.

Причиною неслухняності може бути:

- темперамент;

Важливо враховувати це і використовувати енергію дитини у вірний напрям.

- нерозуміння, навіщо це потрібно;

Пояснити, навіщо це потрібно і які плюси від цього.

- їм це здається нецікавим, нудним;

Використовуйте дружбу, гру.

- не відчувають своєї цінності;

Говорячи з дитиною, дивіться в очі, не ігноруйте, коли вона вам щось розповідає.

- коли їм дають відразу багато завдань;

Не починайте вимагати все і відразу одночасно, але по черзі з чіткими інструкціями. Проходьте кожен етап з дитиною і це увійде у звичку, мотивуйте дітей чимось.

Уникайте абстрактних понять, кажучи «діти нас не слухають», запишіть конкретний список в чому вони не виявляють непослух і проговоріть з дитиною про кожний випадок окремо. Любіть дитину и ви побачите, що вона змінить і свою поведінку.