Про те, що відбувається з нейрофізіологією мозку під час травм у військових та як їм можна допомогти, розмовляли з Анною Мокроусовою – практикуючим психологом.

Також ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/341121522261831/

Ми повинні бути готовими, що у військових, які постійно знаходяться в стресових ситуаціях, відбуваються нейрофізіологічні зміни у мозку. Які саме? Розбираємося.

Бойовий стрес – це тривале виснаження та навантаження, коли людина погано спить протягом тривалого часу через постійні обстріли, гучні звуки та постійну небезпеку для її життя. У неї з’являється гіпертонус м’язової, судинної системи та постійне напруження. Все це призводить до виснаження, а потім до зниження емоційної регуляції, когнітивної функції – пам’яті, мисленні, уваги та інше та відображається на всьому організмі.

Контузія – це легка черепно-мозкова травма. Струс – це середньої тяжкості черепно-мозкова травма.

Що ми робимо в ідеальному світі при струсі та контузії? Ми йдемо додому, лежимо, валяемся та добре відпочиваємо. Крапельниці при цьому не допомагають при контузіях. Допомагає лише: тривалий відпочинок без факторів виснаження – сон 8-9 часовий, збалансована їжа, і потім обов’язкове помірне навантаження. За рахунок нейропластичності мозок відновлюється, але для цього потрібно мати ресурс – сон, спорт, відпочинок. Після контузії можливо повністю відновитися до первинного стану.

ПТСР – посттравматичний стресовий розлад викликаний пережитою катастрофічною подією, яка загрожувала життю. Під час цієї події, організм та психіка людині каже, що потрібно запам’ятати та закарбувати абсолютно все, бо вона вижила в тій ситуації. Це викликає стрес, надмірний тонус, напруження, яке зберігається, як шрам. Цього шраму не можна позбутися, його потрібно усвідомити та прийняти.

Симптоми ПТСР:

Уникнення того, що людині буде нагадувати про травмуючу подію; Зміна уподобань, емоцій, інтересів, схоже на зміну особистості. Гіперпильність. Людина стає супер уважною. Вона починає одночасно бачити та чути все, і при цьому відчуває постійне, суперсильне напруження.

Людина стає роздратованою, емоційно-нестабільною, емоційно-збудженою, має надмірні емоційні реакції. У неї з’являються нав’язливі спогади, які її повністю занурюють у ту травмуючу подію, яка викликала ПТСР.

Як взаємодіяти з цими людьми та як можна допомогти, якщо ви знайомий цієї людини?

Ставитися до цієї людини з повагою та любити її. Знизити очікування до того, «яким він міг бути, якби…». Прибрати всі ці очікування, а залишити тільки любов та повагу. Пам’ятати, що перед вами все ще особистість, яка має певний досвід. Досвід, завдяки якому, ви все ще живі. Так, вона пережила таке, чого вона не мала переживати. Тому потрібно виявляти більше терпіння та прийняття. Сповідувати звертання про допомогу та відкритість. Кажіть про свої переживання на старті. На приклад: «Я турбуюся, що ти погано спиш». Читайте літературу та дізнавайтеся інформацію про симптоми та досвід інших людей.

Чи можна відновитися після ПТСР?

Так. Можна навчитися жити з тим досвідом, який є.

Як можна допомогти, якщо ви - близька людина?

  • По-перше, потрібно самому бути в ресурсі. Якщо з вами не все гаразд, ви можете нашкодити людині з ПТСР. Краще спочатку сходить до психотерапевта та попрацюйте з собою. Якщо з вами все ок, тоді можна допомогти іншій людині.
  • По-друге, ні в якому разі не розпитуйте свою близьку людину про пережите жахіття, не тисніть на неї та не ставте запитання на шквал «Як ти вбивав? Як ти бачив трупи?»
  • По-третє, давайте цій людині особистий простір, повагу та можливість їй окреслити свої кордони. Не лізьте до неї багато. Людина має право приймати рішення закривати перед вами двері чи відкривати. Повертайте їй відповідальність та ініціативу.
  • По-четверте, залучайте її до взаємодії.

Саморегуляція військових:

Сон – це найважливіше. Він має бути. Якщо його довго не має, потрібно звертатися до психіатра і він випише рецепт на снодійне. Це нормально. Якщо сон є, але він порушений, тоді існує правило 15 хвилин. Якщо за цей час ви не можете заснути, ставайте та щось робіть. Повноцінне харчування: 3 рази на день з нормальним балансом. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, намагайтеся звернути увагу на те, що ви відчуваєте, бачите, слухаєте. Це вас заземлить та дасть змогу загальмуватися нервовій системі, зробити паузу та зрозуміти де ви є.