Як взаємодіяти з тінейджерами, щоб не лише надихнути, а й закохати їх у навчання? На що варто звернути увагу батькам та вчителям та як організувати своє дозвілля підліткам? Про це йшлося у програмі «Teens Tok» з ведучою Іриною Короленко та гостею – Оленою Грищук, вчителькою початкових класів, корекційним психологом, засновницею освітнього простору «Скриня».

 Насправді у сучасних підлітків майже безмежний потенціал. Вони на відміну від попередніх поколінь впевнені в собі, амбітні, питливі, щирі, у них є бажання дружити та пізнавати цей світ. Але при цьому у них є дуже багато гострих запитань до дорослих, на які вони хочуть отримати відповідь. І якщо, вони її отримують, то їх жага до знань збільшиться, а якщо у відповідь вони матимуть приниження та відмахай, то вогонь пізнання згасне.

На підлітків впливає кілька сфер життя – сім’я, школа, особистий простір, друзі, гуртки та соцмережі. Який буде на першому місці, залежить від батьків та педагогів, які або будуть приділяти дитині увагу, або ні. Але дорослим треба розуміти, що у підлітків є потреби. Кожен з них хоче бути прийнятим, почутим, отримати для себе якусь оцінку суспільства, що з ними все ок, теплоти та самовираження. Це треба враховувати, коли ви будете шукати ключики до їхнього сердечка та заохочувати до навчання. І ці поради будуть якраз доречні.

Порада № 1. Соцмережі та відео канали – це реалії сучасного життя, але дорослим треба намагатися тримати баланс між освітнім та розважальним контентом та вчитися спілкуватися з підлітками їхньої мовою.

Порада № 2. Дорослий повинен бути підлітку другом, але без панібратства і з субординацією. На приклад, вчитель може виконувати декілька ролей. В якихось ситуаціях може бути другом, в інших – наставником, а колись і Халком.

Порада № 3. Підлітків потрібно мотивувати, для чого їм потрібні ці знання та роз’яснити де вони можуть їх використати. Теорія+практика.

Порада № 4. Щоб захопити чимось підлітків, викладач і сам повинен бути цим захоплений.

Порада № 5. Важливо формувати у дітей критичне мислення та емоційний інтелект.

Порада № 6. Є вправи, які допомагають розв’язати їх проблеми та бажання. На приклад, можна розписати бюджет або шляхи розв’язання проблем. Це вивільніть їх ресурси, вони побачать результат і захочуть далі навчатися.

Порада № 7. Дітей важко вирвати з лап інтернету, коли вони знаходяться в такому привабливому віртуальному світі. Тому дуже допомагає культура дозвілля, якісь заходи, ігри, веселе та важливе заняття, яке допоможе їм відчути себе важливими та побачити результат.

Як підлітку полюбити навчання? По-перше, треба поставити перед собою ціль чогось досягнути та вирішити, яку за це ви отримаєте нагороду. По-друге, треба знайти гарного спеціаліста, який вміє відкривати з цікавої сторони. По-третє, оточити себе іншими підлітками, які теж чимось цікавляться. По-четверте, підліткам треба попробувати чогось навчити маленьких дітей.

В кінці програми ведуча підбила підсумок, що насправді навчатися корисно і підліткам, і дорослим, адже тоді ви будете в тонусі та зможете принести багато користі в першу чергу собі.