Всі дії усіх людей свідомо чи підсвідомо спрямовані до того, щоб здобути щастя. Всі мрії і бажання усіх людей - це бути щасливими.

Усі хочуть жити краще, і роблять для цього усе можливе. І тепер ми маємо дуже багато речей і винаходів, які по ідеї мали би зробити наше життя простішим, легшим і кращим, так от мені дуже цікаво чи стали люди жити краще? Чи стали люди щасливими?

Одного хлопця запитали: що для тебе є щастя? І він відповів: не знаю. Можливо ми тому й нещасні, бо не знаємо, що таке щастя, і нам ніхто не сказав, бо також не знають.

Я думаю, що саме через те, що люди не знайшли істинного щастя вони й створюють собі ілюзії щастя. Будь-які ілюзії, до прикладу гроші (чим більше грошей, тим більше щастя), або як казав мій друг, для щастя потрібно народити сина, посадити дерево, збудувати будинок, а для когось треба досягнути слави, авторитету і т.д. У кожного своє розуміння щастя.

Цікаво те, що по-життю людини можна визначити, в чому її щастя. Для цього потрібно подивитися, що для неї найголовніше. Просто послухай про що найбільше говорить людина або чим вона захоплюється. Я пригадую одних своїх знайомих, вони завжди змагалися у селі, щоб у них усе було краще ніж у сусідів. Вони збудували будинок такий, щоб був вищий усіх і кращий, ніж у всьому селі. А потім дуже часто робили ремонт всередині лиш для того, щоб у них усе було по сучасній моді, і щоб у них було так гарно як ні в кого. І скільки не приходиш в гості вони ведуть тебе у ту нову хату, щоб показати тобі, який у них там гарний ремонт, щоб похвалитися, які вони багаті. Але, що найсмішніше, вони живуть у старому домі поруч. Той новий великий і гарний будинок був просто «для понтів». До чого я веду, якщо подивитися на цю сім'ю, то розумієш, що найбільше задоволення вони отримували від того, що їхня хата найгарніша на усе село. Їм приносило щастя, те що вони найкрутіші або найбагатші у селі. Це для них було щастям, оскільки вони присвятили цьому усе життя, усі гроші,які заробляли вони витрачали тільки на це. В цьому була їхня ціль і зміст життя. Але ти знаєш у чому тут іронія? В тому, що яким би гарним не був твій будинок, і яким би модним не був ремонт, все одно рано чи пізно хтось збудує більший будинок і зробить кращий ремонт. І потім тобі прийдеться знімати крівлю і добудовувати ще один поверх, а то й два, або здирати все з стін і робити новий ремонт.

Ця історія показує суть або природу більшості людей, які прикладають всі зусилля, віддають себе повністю, щоб заробити якомога більше грошей, або щоб усі блага належали їм, або щоб  врешті-решт мати фінансову незалежність і бути щасливим. Але чи так воно буде? Чи вдасться їм здобути щастя, якщо вони здобудуть багатство? Гроші являються причиною більшості війн, сварок, розлучень, вбивств, злочинів. Тому, почали говорити, що гроші - це корінь всього злого. Хоча, гроші - це просто бумажки, а от грошолюбство - це дійсно корінь всього злого. Багато міліонерів, які здобули багатство і славу, розчарувалися в житті, бо це їм не принесло щастя і радості, і вони закінчили життя самогубством. Я згадав таку фразу: Багатий не той, хто більше має, але той, хто меншого потребує. Щасливий не той, у кого більше чогось, але той, кому достатньо.

Я читав якось одну статтю, то була остання прес-конференція Елвіса Преслі, за два тижні до його смерті. І там його запитали: Елвіс, на початку своєї кар'єри, ви казали, що ваша ціль це стати багатим і відомим на увесь світ. Зараз ви - король рок музики, ви стали багатим і відомим. Тепер ви щасливі? На що Елвіс відповів: Я самотній як пекло. Він досягнув того, про що мріє мабуть кожна людина планети - це багатство і слава, і все одно не став щасливим. І це тому, що щастя не в цьому. Тоді, що ж таке це щастя? Усі за ним женуться, але не всі його знаходять. Де воно знаходиться? І в чому полягає? Я думаю, що від кожного з нас залежить міра нашого щастя. Тобто наше щастя в наших руках. Я сам можу зробити своє життя або щасливим або нещасним. Ми самі своїми руками куємо своє щастя. І в когось це виходить краще, а в когось гірше.

Щастя - це стан людини, коли все, що її оточує приносить радість і задоволення, і все, що в середині наповнене миром, спокоєм, злагодою і любов'ю. Ти ніколи не зможеш отримати задоволення і порадіти тим, що тебе оточує, якщо у тебе не буде спокою всередині, у серці. До прикладу, я захотів відпочити на пляжі, просто лягти на пісок і погрітися на сонці. Тобто, створив собі ідеальні умови для того, щоб отримати радість і задоволення. Але є одне але, у мене з голови ніяк не виходять слова начальника, який сильно мене образив при співробітниках. Я ніяк не можу розслабитися. Або інше, у мене далі болить серце і скреже душу, через те, що я посварився з дівчиною і розійшовся з нею.

Щастя залежить не стільки від подій, які відбуваються у житті, скільки від реакції, ставленні та відношенні до них. Я пригадую, коли я ще вчився в університеті, то у мене сталася така ситуація. Нам треба було поїхати тролейбусом на іншу пару, але поки йшли в сторону зупинки, то тролейбус вже поїхав. І одна дівчина каже: о, ноу, зараз треба буде ще скільки чекати іншого. А я відразу кажу: нічого страшного, зате зможемо більше поговорити. Одна і та ж ситуація для нас двох, але яка різна реакція на неї. Для одних це біда або навіть трагедія, а для інших нормальна ситуація, яку можна провести з користю. Або ще інша ситуація: на перерві староста оголошує, що у одного з наших одногрупників, якого зараз немає, буде день народження і нам потрібно придумати як його привітати. І я тоді одразу ж подумав: О, потрібно щось приємне йому сказати, привітати так, щоб йому було приємно. І тільки я це подумав, то почув репліку друга: О, ноу, зараз треба знову гроші здавати; навіщо це все робити? І знову ж таки одна і та ж ситуація і така різна реакція на неї. Тому, дійсно, щастя залежить не стільки від подій, які відбуваються у житті, скільки від реакції, ставленні та відношенні до них.

Якщо у мене в серці буде мир, і там буде все в порядку, тоді я зможу і правильно реагувати на всі події, які відбуваються в житті. А якщо там буде якась образа, ненависть до когось,  то це буде мене їсти з середини, і я не зможу спокійно реагувати навіть на якісь дрібниці, мене усе буде роздратовувати і нервувати.

Не те, що ви маєте або хто ви, де ви і чим займаєтеся робить вас щасливими або нещасними, але те, що ви думаєте про це. (У.Шекспір) Сказано просто в десяточку, я можу мати «жигуль» і бути незадоволеним, бо хочу мерседес. А хтось ходить пішки усе життя і йому нормально і він щасливий. Я можу бути зам начальника і бути невдоволеним, бо хочу бути начальником, бо він отримує більшу зарплату, а хтось все життя працює простим бухгалтером і щасливий. Усе відбувається у нашій голові, що я думаю про те, ким я є? Я себе гризу, пиляю, бо хочу більшого, навіть, чим можу, чи я задоволений тим, що маю. Не те, що ви маєте або хто ви, де ви і чим займаєтеся робить вас щасливими або нещасними, але те, що ви думаєте про це.

Ми живемо в християнській країні, де більшість людей вірять у Бога. Як кажуть, без Бога не до порога. Дійсно без Бога ми не можемо бути цілковито щасливими. Я знаю одного пастора, у нього завжди посмішка на обличчі, я ніколи не бачив його агресивним, чи щоб щось погане говорив. Я починаю розуміти, що чим ближче до Бога ми будемо, тим більше щастя наповнить нас.

Ми не зможемо радіти і насолоджуватися всім, що нас оточує, якщо в серці не буде спокою. Я бачу, іскру в очах у людей, які вірять Богу, вони щасливі, бо їх серця наповнені миром Божим. У них спокійна і розважлива реакція на всі події, які відбуваються у їх житті. Вони вміють бути задоволеними тим, що мають.

Щастя дається не по заслугах, але по-милості і благодаті Божій, а воно - спасіння. Людина ніколи не зможе бути по-справжньому щасливою без Бога.

Більшість людей щасливі рівно настільки, наскільки дозволили Богу зробити їх такими. Тобто, наскільки дозволите Богу змінити вас, стільки й будете щасливими.

Щасливою старість буде тоді, коли, згадуючи прожите життя, розумієш, що не марно прожив свою молодість.

Щастя - це бути повним любові до Бога по-вертикалі, і до людей по-горизонталі.

Наше щастя у наших руках.