Лютий – це час, коли сили закінчуються. Як максимально комфортно пережити цей час? Про це йшлося у «Програмі YOU» з ведучою, психологом Юлією Юр'євою та гостею нутриціологом Терезою Волошиною.

Для більшості людей лютий – це важкий місяць. Це пов’язано з тим, що ми перебуваємо на піку зимової депресивності, отримуємо мало сонця, а наші гормони по-іншому функціонують. Внаслідок чого у людей (особливо це стосується жінок) немає настрою, з'являється нудьга, легка пригніченість, апатія, лінь та відсутність бажання ворушитися.

Як вийти з цього стану? Як допомогти собі та подбати про своє тіло й душу?

ТІЛО. У лютому нам катастрофічно не вистачає світла та сонця. Через це у крові мало серотоніну. А натомість виробляється гормон мелатонін – через що нас постійно тягне на сон. Разом з тим підвищується апетит на солодке та збільшується вага.

Що потрібно робити? 1. Проводьте час надворі, навіть якщо вдень похмуро. 2. Увімкніть лампи денного світла. Це потрібно для сітківки ока та вироблення вітаміну Д. 3. Приймайте вітамін Д. 4. Займайтеся спортом. Особливо допомагає гімнастика, басейн та лазня.

Зверніть особливу увагу на своє харчування. По можливості включіть у свій раціон: шпинат, квашену та свіжу капусту, свіжі помідори та огірки, цитрусові, горіхи різних видів (їжте по 10 штук щодня), білу редьку, гарбуз, спаржу, темну квасолю, пийте напої з шипшиною та імбиром та вживайте харчову добавку Омега-3.

ДУША. У лютому знижується активність. Нам не хочеться працювати, і через це ми починаємо себе лаяти та злитися. Знайомо? Але виявляється, що такий млявий стан - природний і нормальний, адже наші процеси в організмі сповільнилися, тому змушувати себе, надриватися та лаяти не варто.

Що потрібно робити? По-перше, поставтеся до самого себе з добротою та теплом. По-друге, знайдіть привід себе похвалити навіть за маленькі кроки та успіхи. По-третє, не сваріть та не знецінюйте себе - це забирає ваші ресурси. По-четверте, радійте думці, що це скоро пройде – лютий короткий місяць.

Також важливо: 1. Організуйте собі приємні активності. Запишіть усі, які приносять вам задоволення, розподіліть на місяць та робіть. Адже ці активності – це як доріжка з нудьги. 2. Проаналізуйте свої думки та зрозумійте, яка думка викликає апатію. Перегляньте цю думку. 3. Зустрічайтесь з друзями. 4. Дивіться більше комедій та смійтеся.

Порада. Уявіть себе батареєю. Скільки відсотків заряду у вас зараз? Подумайте, що вас заряджає та що розряджає? Слідкуйте, щоб ваш заряд був вищим за середній рівень.

Наприкінці програми ведуча зробила висновок, що у лютому ніхто не робить подвигів, тому буде чудово, якщо ви дозволите собі тихі, спокійні дні, сповільнитися. Це такий період, який потрібно пережити. А щойно посвітить сонечко, вам стане легше. Зараз просто зрозумійте свій стан та прийміть його. З вами все в порядку.