Поговоримо про міфи в стоматології, щоб ви могли дізнатись, до прикладу, чи справді зубна щітка і паста – це все, що потрібно для гігієни ротової порожнини? Нитка та ополіскувачі зайві? Пояснимо, як важливо правильно доглядати за зубами. Ще більше інформації про здоров'я в програмі "Медичний контекст".

Також цей ефір можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1KF4FfoiRgM

Це міф чи реальність, що чай і кава вимивають кальцій з зубів?

Якщо ви п’єте по 5 чашок на день, організму буде важко, вашій серцево-судинній системі буде погано, але зуби постраждають в останню чергу.

Це міф чи реальність, що брекети ефективні тільки у підлітковому віці?

Брекети ефективні доти, доки у пацієнта є хоч якісь свої зуби. Є люди, які у 50, 60 і 70 років ставлять брекети, щоб зберегти свої зуби та мати гарну посмішку. Це важливо завжди.

Це міф чи реальність, що вагітним не можна лікувати зуби?

Звісно, ми рекомендуємо підготуватися до вагітності та все просанувати, але бувають різні випадки. Тому, так, вагітним можна лікувати зуби. Якщо жінці потрібна допомога, вона її отримає. Найбезпечніший час - це другий триместр, коли можна робити анестезію. Гігієну зубів і лікування запалення ясен можна робити у будь-який час, окрім на останніх тижнях, щоб не було пологів у кабінеті лікаря.

Це міф чи реальність, що зубна щітка та паста – це все, що потрібно для гігієни ротової порожнини, а нитка та ополіскувач – зайві?

Нитка потрібна, краще її використовувати ввечері й з її допомогою проходити всі проміжки між зубами, а ось ополіскувач зайвий, і навіть може завдати шкоди. У деяких випадках його може призначити лікар, але він скаже назву і скільки часу потрібно ним користуватися. Також не всі зубні пасти корисні, тому теж краще запитати у лікаря і використовувати її зовсім трішки, а не як у рекламі.

Це міф чи реальність, що жорсткі зубні щітки краще видаляють залишки їжі та наліт? 

Краще м’яка сучасна зубна щітка з щільною та рівненською щетинкою. Вона краще покриває зуб і вичищає. Жорстка зубна щітка навпаки - буде дряпати емаль. Також при чищенні потрібно звернути особливу увагу на зуби біля ясен і ретельно там чистити.

Це міф чи реальність, що зубна нитка збільшує проміжок між сусідніми зубами?

Це не правда. Якщо пацієнт ніколи не чистив камінці, йому може здатися, що у нього не має проміжок, бо вони ними забиті. Проміжки мають бути і вони мають бути очищеними.

Це міф чи реальність, що регулярна професійна чистка стирає емаль зубів?

Вона нічого не стирає. Це міф. Головне – це вибрати правильного лікаря. Найкращий лікар для чистки – це пародонтолог, він це зробить найкраще. 

Це міф чи реальність, що хворий зуб краще відразу видаляти, а не лікувати?

Бувають випадки, коли ми видаляємо зуби, але у сучасній стоматології – це рідкість. На сьогодні за допомогою професійних мікроскопів ми можемо зберегти ну дуже безнадійні зуби, які прослужать пацієнтам ще багато років.

Це міф чи реальність, що молочні зуби не потрібно лікувати?

Їх потрібно лікувати, тому що від стану молочних зубів, буде залежати стан постійних зубів.

Це міф чи реальність, що кров під час чищення зубів – це нормально?

Це симптом запалення, потрібно відразу йти до пародонтолога.

Це міф чи реальність, що пацієнти бояться ставити імплант, бо він не приживеться?

Раніше так було, але все розвивається. Якщо робити все правильно, то все приживається. Імпланти служать 20 років, взагалі це дуже класна штука.

Це міф чи реальність, що карієс виникає від споживання солодкого?

І так, і ні. Тут є такий момент, що карієс любить швидкі вуглеводи, і в тому числі солодке, але якщо гарно чистити зуби два рази на день, після вживання солодкого запивати водою або споліскувати рот – то нічого не буде.

Поради від лікаря: «Я бажаю вам дбати про себе, любити себе і свій організм. Дуже його берегти. Якщо він вам дає якісь сигнали, завжди про нього турбуйтеся та йти до лікаря. Не соромтеся лікарів, бо вони тут, щоб вам допомогти. Будьте всі здоровими і гарного всім настрою».