Вирішив внести корисні зміни у свій спосіб життя, а на третій день руки опускаються. Чому? І що з цим робити? Про це йшлося в «Програмі YOU» з ведучою психологом Юлією Юр'євої.

Багато хто з нас приймав правильні рішення щось змінити у житті: зайнятися спортом, схуднути, вивчити англійську та багато іншого. Але потім наставав третій, четвертий день, і наше бажання йшло на спад. Знайоме? Виявляється, у такої поведінки є наукове обґрунтування.

Вчені з'ясували, коли ми бачимо те, що нам дуже хочеться - будь то нове плаття або поїздка за кордон, ми розуміємо, що для досягнення мети нам потрібно схуднути, вивчити англійську і так далі. Ми надихаємося цією метою. У нас з'являється ентузіазм, а на біохімічному рівні в нашому організмі починають вироблятися гормони дофамін та серотонін, які підтримують стан ентузіазму.

Ми відчуваємо, як у нас з'являються сили, підвищується енергія, поліпшується пам'ять, і ми відчуваємо ейфорію та задоволення. У такі моменти ми думаємо: «Ну чому ж я раніше не наважився цим зайнятися?» Насправді за цим сплеском стоїть біохімія.

Звичайно ж, нам хочеться, щоб такий стан тривав якомога довше. Але зазвичай на третій день все це проходить. І це добре. Адже якщо уявити, що ми й далі будемо перебувати на підвищеному енергетичному рівні, то в нашому організмі відбудеться хаос та дисбаланс. Адже організм в такому стані довго не витримає. Тому він доводить кількість дофаміну і серотоніну до норми, а нам здається, що стався гормональний спад. Ви приходите в норму і думаєте: «Тю, навіщо я все це затіяв?»

Це нормально. Це захисна реакція організму. Інакше він не може вижити. Поки він намагається знайти баланс, кілька днів ви будете відчувати занепадницький стан. Цей стан потрібно просто перечекати, не здатися. За цей час організм відновиться. Але нам потрібно обов'язково продовжувати робити розпочате. Не можете пробігти, як в 1-й та 2-й день 5 км, пробіжіть 1-2, але пробіжіть, не зупиняйся. Навіть у дні упаду.

До вас має прийти усвідомлення, якщо ви зараз кинете, нічого не буде. Але якщо хоч якось будете продовжувати, буде перемога. А вже на 5-й, на 6-й день буде легше. Біохімічні процеси прийдуть в норму, і вже буде легше бігти, вчити англійську та ін.

Що потрібно робити в моменти занепаду? По-перше, не лаяти себе, адже насправді це нормальні, природні гормональні процеси нашого організму. По-друге, вмовляти та підтримувати себе в дні спаду.

Пам'ятайте, що наші звички утворюють в голові протеїнові зв'язки. Вони починають формуватися тільки на 7-й день. А вже на 14-й день з'являється відросток в нервових клітинах. Але якщо ви припините почате на 14-й день, то відросток розчиниться, і всі ваші зусилля пропадуть дарма. Тому потрібно рухатися далі. Звичка стане частиною вас як мінімум через 21 день. Саме стільки часу потрібно, щоб в головному мозку сформувалися ці протеїнові відростки.

Наостанок, ведуча зробила висновок, що для досягнення мети людині потрібно набратися сил. Зрозуміти закони людського організму, ставитися до себе з поблажливістю та любов'ю. І головне - знати, чого ви хочете і куди рухаєтесь. Тоді у вас все вийде.